diumenge, 5 d’octubre del 2014

L'Index IFO i l'angoixa de l'home modern


 


L'IFO Index - índex de confiança empresarial alemany -  ha caigut fins als 104,7 punts. Hans Werner-Sinn utilitza la paraula "Abschwung" que podria ser traduït com a RECESSIÓ. Com podeu veure la correlació és força alta entre la producción indústrial i l'Índex IFO:

Grafik: Ifo Erwartungen und Produktion

 
A principi d'any els analistes preveïen un creixement moderat del 1,8% del PIB pel 2014...alguns d'ells preveïen fins i tot un upside d'acord amb l'evolució dels indicadors avançats de més del 3%. Sigmar Grabiel Ministre d'Economia  del SPD, afirmava aquesta setmana que quedaria per sota del 1,8%, ja que el PIB d'Abril a Juny ha caigut un 0,2% respecte l'any anterior.

Segons els estudis de cojuntura són tres els factors: Ucrania, China i els veïns europeus. Cap factor intern ( política fiscal, monetaria...).
 
Rússia no té un pes econòmic per condicionar de forma continuada l'economia europea. Les exportacions a Rússia només representen un 3%. El creixement xinès es desaccelera - cosa normal i desitjable ja que el PIB és com l'interès compost - però té pinta de no afectar de forma drástica l'economia alemanya i at last but not least el baix creixement francés i italià que representen entre els dos el 12% de les exportacions alemanyes.

Die Sorgen nehmen bei zu

En resum, malgrat el record d'exportacions al juliol ( superàvit a la Balança Comercial de més de 23.400.000.000 milions d'euros juliol ), la nova comptabilització del PIB a partir de setembre i la pujada ininterrumpuda del Dax que ha arribat fins als 9.500 punts, sembla que vol ploure. I TOT DEGUT SUBSTANCIALMENT A LA CRISIS EUROPEA. L'economia alemanya creixerà i crearà ocupació, però està deixant de ser la  "locomotora europea" i s'allunya del seu màxim potencial.

DRAGHI SALVA'NS

 
NOTA 1: Aquest estiu vaig parlar amb un economista xinès que treballava en una agencia estatal en plan CNMV per valorar els bons emesos per les empreses xineses per després vendre-ho als porpis bancs xinesos. Doncs l'equip d'analistes estaba format per 11 tios.......11tios. Hi ha algú que realment sàpiga com va la Xina????? Ens enganyen a tots???? Qui collons sap com està el sistema bancari ???Quines pugnes hi ha entre el ministeri d'economia i el banc central xinès?????
 
 
NOTA 2: Els principals països on alemanya exporta ( Gener / Juny 2014 en milers de milions)

1. Frankreich: 51,5 Milliarden
2. Vereinigte Staaten: 45,3 Milliarden
3. Großbritannien: 41,2 Milliarden
4. Niederlande: 36,6 Milliarden
5. China: 35,9 Milliarden
6. Österreich: 28,1 Milliarden
7. Italien: 27,9 Milliarden
8. Schweiz: 23,4 Milliarden
9. Polen: 22,9 Milliarden
10. Belgien: 21,4 Milliarden


NOTA 3: Indicadors avançats de l'economia alemanya: els encàrrecs a la industria i la construcció.
Grafik: Auftragseingang in der Industrie und im Bau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada