diumenge, 28 de setembre del 2014

Llarga vida a Draghi!!!!!

És divertit submergir-se per la premsa econòmica alemanya....veus titulars increíbles sobre la Hiperinflació o bé en defensa de l'euro  i contra el retorn al Mark ( Die Zeit )... Els que més gràcia em fan són els d'on deixar els estalvis en un món amb interés zero -  penso publicar una entrada en breu -.

Finalment m'he decidit a escriure sobre el Banc Central Europeu ( BCE ) i la Política Monetària. Al setembre, segons informa el Spiegel, truca Merkel a Draghi procupada pels dubtes que Draghi va fer  públics a Jackson Hole sobre la política d'austeritat i el potencial impacte deflacionari sobre europa. El que és estrany és que no truqués per preguntar sobre l'alt nivel d'atur: aquí teniu la variació en la  taxa d'atur de USA - EU.

Grafik: Veränderung der Arbeitslosenraten, USA vs EA, seit 2008


Bàsicament les mesures que està portant a terme l'italià són vistes amb cert recel pels alemanys. La compra de Deute ( Asset Backed Securities ) per part del BCE per injectar liquidesa als bancs no fa content al Ministre Schäuble  " Ich bin über die Debatte in den Ankauf von Verbriefungsproduckten nicht glücklich". Encara que és vista en recel és acceptada.  Jens Wiedemann, president del Bundesbank, al Spiegel subscriu les mesures empreses per Draghi però si qüestiona la qualitat dels actius que el BCE ha d'adquirir per tal de què no es converteixi en un banc dolent, el volum de les compres ...El més inquietant és com acaba l'entrevista "Solide Haushalte sind im Übrigens eine Voraussetzung für Nachhältige Wachstum und kein gegensatz dazu - Uns pressupostos sòlids són per cert una pre-condició per un creixement sostingut i no el contrari". Quedeu advertits.




Grafik: Zentralbankbilanzen seit 2007

També la reducció paulatina dels tipus d'interès ( tipus d'interès reals negatius )  i el pagament de comissions als bancs per mantener saldos vius al BCE també és vista com a negativa per el sector bancari i assegurador alemany. Malgrat tot aquesta estrategia està tenint efectes extremadament positius....ja que que encara que la reducció de tipus d'interès NO INCREMENTA els préstecs ni el crèdit otorgats per les entitats financers ( exemple Dinamarca ) el que si fan és depreciar l'euro respecte el dólar. I aquesta és l'estratègia seguida per Draghi.

Amb un euro a 1,27, reduït un 10% des de juny, permet que sobretot les mitjanes empreses europees ( i amb elles les Mittelstand alemanyes ) siguin més competitives a nivel exterior, incrementin vendes, marge i beneficis i de rebot s'estimuli la inflación via importacions. La depreciació respecte el Yen i el Yuan no ha estat tan gran....cal veure com actuaran les respectives autoritats monetàries.

En resum, els alemanys s'ho estan mirant amb lupa, sembla que estiguin a la defensiva però això és un "wait and see"......PER DESPRÉS PRENDRE DECISIONS.

Llarga vida a Draghi!



1 comentari: