divendres, 19 de setembre del 2014

Resultat electoral als Länders de l'Est ( Brandenburg, Sachsen i Thüringen )

 S'han celebrat durant aquestes dues setmanes tres eleccions regionals Thüringen ( Erfurt ), Sachsen ( Dresden ) i Brandenburg ( conurbació de Berlin ).....Totes a l'Alemanya de l'Est després de 25 anys de la caiguda del mur.

1- Sachsen feu de la CDU des de la caiguda del mur ( 39%). Baixa participación ( 49%) i victoria de la CDU que haurà de pactar possiblement amb els VERDS !!!! La cap dels verds a Sachsen, antiga parlamentaria a Berlín, ha dimitit després de 10 anys al parlament regional treballant per treure els Verds de l'extraparlamentarisme ( barrera del 5%). L'ala esquerra del partit se li ha tirat a sobre per la seva voluntat de pactar amb la CDU i ha dimitit. Semblar però una dimissió-boomerang ja que és la líder indiscutible dels Verds en un plaça difícil com Sachsen... probablement apareixerà els pròxims dies en alguna conselleria en el govern regional.

2 - Brandenburg, aquí ha guanyat netament amb un 32% el SPD renovarà  probablement el pacte amb Die Linke que ha baixat molt fins al 18% ( els seus votants s'han quedat a casa bàsicament) essent tercera força política després de la CDU ( 23%).Eixos de la campanya: tancament o no d'una mina de carbó a l'aire lliure que ocupa 8.000 persones i l'alta criminalitat a la frontera amb Polònia.

3- Thüringen ( Erfurt on es va presentar per primera vegada el programa electoral del SPD al 1891) será la sorpresa ja que Die Linke ( 28%) pot pactar amb el SPD (12%) i els Verds i fotre-li a la CDU (33%) el govern. A la llista de Die Linke van dos antics informadors de la Stasi, però el partit ha moderat moltíssim el discurs esquerranós-radical i s'han estat treballant al SPD i els Verds des de fa temps per arribar a acords de govern sòlids. La clau la té el SPD que malgrat ser marginal pot pactar amb la CDU o bé afavorir a Die Linke. Històricament sempre hi ha hagut un veto alhora de pactar amb els ex-comunistas però després de 25 anys des de la caiguda és probable que el SPD hi pacti.

4- Finalment i per al Cinto: a tots els parlament regionals ha sortit Alternative für Deutschland. Els anti europeus amb aproximadament un 10-12% dels vots están presents als tres Länders. Els euro escèptics recullen el vot protesta i el discurs merkelià per la banda dreta. Malgrat tot, el seu bon resultat és un sìmptoma de que les coses van bé a Alemanya. El partit s'ha de dir, és un autèntic cacau ja que costa fer un partit només a basat en l'anti europeïsme ( hi caben liberals, liberals radicals, conservadors, extrema dreta....) així que és qüestió de temps que s'apedreguin entre ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada