diumenge, 4 de juny del 2017

Les Fintech....No hi ha redempció per la banca!

Després del meu exitós post  sobre Fintech a juliol de 2015 - 2 anys!!!! - hi tornem.

I l'Isidru va baixar de la muntanya amb la veritat rebel·lada pel Misteri. Ell, un selfmade-man, que no havia heretat el banc, ni provenia de cap noble nissaga financera, havia estat l'escollit per rebre el Missatge: prejubilarem als veterans, batejarem les oficines com stores  i conquerirem Europa. Mai més Caixabank serà el paradigma slow growth in a slow growth economy, ni faran escarni de la nostra falta de reflexos....a partir d'ara serem un empresa del segle XXI!!!!!

La Dienstmädchen -Hausse, sembla que ens salvem....

A la borsa, hi ha el que s'anomena en alemany la Dienstmädchen Hausse, la pujada de les criades, és a dir, quan puja la borsa a base de compres que la gent no entèn molt bé que compra. I per tant, és la senyal per fotre el camp del mercat. Quan entren els amateurs, estem a prop del crash.

El pànic dels apparatchiks bancaris a que els hi fotin la cartera les petites startup financeres,  ha provocat que qualsevol start up que utilitzés la paraula Payments - mitjans de pagament - o bé Lending aixequés una pasta dels inversors, mentre els bancs posaven cara de babaus intentant entendre tot allò.  Al 2015 tothom esperava que les fintech plantarien cara als bancs, però el creixement en el volum intermediat per les fintech creix al 9% anual...

Kreditech, una startup que concedia préstecs, radicada a Hamburg invertida per l'únic inversor del Sillicon Valley que va donar suport a Trump, Peter Thiel. S'esperaven creixement del 500%,  valoracions superiors als bilió de dòlars i una ràpida internacionalització però marramiau....A maig de 2017 sort han tingut que entrés un inversor sudafricà per seguir aguantant la festa. Comença la reestructuració.

El "fracàs" incial de les fintech sumat a l'ansietat que desprenen els directius dels grans instituts financers ha provocat una simbiosi: necessiten start ups per col·laborar, per fer veure que no són entitats burocràtitzades i així, proven de guanyar eficiència. Les startup's per la seva banda, tenen accés a una base de dades amb suficient massa crítica per ser rendible amb el mínim temps possible, tot  reduint les necessitats de capital per créixer. Aparentment és un win-win: si la startup va malament se la menja el banc i si va bé, surt bareteta - pel banc -.

....però no us salvareu

La inversió en Fintech s'ha reduït després del boom inicial però la digitalització avança. Aquesta  revolució beneficiarià ostensiblement els clients: hi haurà una major oferta, el pagament pels serveis serà més barata i és millorarà en eficiència... En definitiva els Grenzkosten - cost marginal - tendeix a zero, inclús en camps com l'asset management amb assessorament automàtic. O es focalitzen en el client o pleguen.

Apareixen dos tipus de competencia: les start ups, que per definició tenen un únic focus i es concentren en tenir èxit en un nínxol, i empreses que tradicionalment no han entrat en els serveis financers però veuen una oportunitat en explotar les seves bases de dades com Alibaba, Facebook o bé Amazon.

Una cosa està clara que la tecnologia redueirà les barreres d'entrada en el sector financer, ja que les empreses tecnològiques están menys regulades que els bancs tradicionals. Les primeres fintech es dirigeixen a nínxols amb poca regulació bancaria, la segona onada cap al Investment Banking o bé la gestió de patrimoni i tot això, amb la col·laboració dels bancs tradicionals per parasitar la seva base de dades. El famós win-win.

Fins ara, s'ha argumentat que les start ups no poden substituïr els bancs, ja  que anant a nínxol perden la prespectiva que té un banc tradicional i per tant no suposen una amença capdal. Això és una qüestió de temps, fins que aparegui una start up que englobi una totalitat de serveis financers i llavors els substitueixi de veritat.


Intel·ligència Artificial i Blockchain

La Intel·ligència Artificial canviarà bona part de l'assessorament al client amb robots-assessors, assistents virtuals o bé l'ús del reconeixement de veu. En una primera fase naiv, tot es digitalitza, en un segona s'automatitzen processos i finalment, s'aprèn de tota aquesta información complexa. Els bancs estan actualment, entre la primera i la segona fase. La intel·ligència artificial li queda una miqueta per que pugui desenvolupar-se amb tota la seva potencialitat però està avançant a marxes forçades.

El Blockchain es un tipus de tecnologia que pot modificar les transaccions financeres de forma definitiva. Fins i tot pot substituir els crèdits documentaris per l'exportació, una de les fonts d'ingressos més preuades per la banca. El mitjà de pagament, Bitcoin, és una de les seves aplicacions però el blockchain, a diferència del sistema Swift, té la capacitat de transferir ràpid i barat diners i mantenir el dret de propietat i el valor descentralitat en un xarxa codificada. Blockchain serà la plaça per negociar valors digitals - value web -. UBS treballa a Londres, al Level 39, el centre de les Fintech, amb aplicacions potencials de la tecnologia Blockchain. Es pot arribar a canviar el mercat interbancari fent-lo més transparent i eficient. El Blockchain pot donar noves fons d'ingressos a la banca.

LA PRÒXIMA REVOLUCIÓ DE LES FINTECH POT DEIXAR LA CAIXA COM UNA IMMOBILIARIA, JA VEUREM....


Nota1: Les inversions a les Fintech a Alemanya s'han reduït signficativament: al segon trimestre de 2016 es van invertir 232 M€ mentre que lúltim de 2016 només 66M€.

Nota2: BundesfinanzMinisterium del Schäuble ja ha fet un informe sobre Fintech de 300 pàgines. S'estan preparant a llarg.
http://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Standardartikel/Themen/Internationales_Finanzmarkt/2016-11-21-Gutachten-Langfassung.pdf?__blob=publicationFile&v=1

Nota3: El blockchain fins i tot es pot fer servir per enviar informació a les asseguradores en temps reals dels accidents automobilístics.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada