diumenge, 25 de juny del 2017

El pla Merkel per Africa

El meu amic Quim poques vegades demana res, però m'ha interpel·lat sobre cimera del G20 on Merkel a presentat un pla d'ajuda als països africans. Com que li tinc apreci i m'interessa la política exterior, m'he decidit mirar això del presumpte pla Marshall alemany: el Compact mit Afrika  que ha presentat Merkel i Schäuble: en síntesis es tracta de mobilitzar diner privat per inversió en infraestructures.

La diplomàcia del business

 
Tots els mandataris africans van lloar el Pla Merkel davant els microfons - a veure qui té collons de dir res negatiu a la dona més poderosa d'Europa - però de portes endins no tot és or el que rellueix: 
300 M€ adicionals queden lluny del pla Marshall. El problema és l'actitut dels mandataris africans que estan farts de plans per Àfrica, on se'ls digui el què han de fer, ademés,  el missatge alemany sosté que fins que tinguin un clima institucional fiable - corrupció, sistema fiscal... - el govern alemany no estimularà als agents privats el desembarcament a l'Àfrica. Ja no es parla tant de drets humans o democràcia sinó de generar un marc institucional favorable a la inversió.....primer canvi econòmic i després canvi polític. ( NOTA: Com molen aquestes teories ad hoc per justificar la pròpia acció). 

A Alemanya hi ha tres ministeris dirigits per persones de tres partits diferents fotuts en l'ajuda al desenvolupament: el propi ministeri, dirigit pel senyor Müller de la CSU - Bayern- i que té el pla Pro Africa!, Schäuble que posa la pasta del Finanzministerium amb el Comptact mit Africa, i fins fa poc Sigmar Gabriel del SPD a Economia també teneia un pla per reflotar Africa...ell, tot sol. No cal dir, que moltes d'aquestes polítiques xoquen amb les de la UE, European Partnership Agreement que promouen la integració regional, creació de mercats interiors i la promoció del comerç entre països africans. Els EPA aquests, també negocien els arancels al cacao ;).

Schäuble ha dit durant la cimera que "si hom vol un món més estable s'han de reduir les diferències entre rics i pobres". El meu nas em diu que la idea del Compact mit Afrika és seva i que vol situar Alemanya al món,....això ja sortia quan vaig mirar l'elaboració del pressupost. Esteu avisats, aquesta gent no improvitza.

Sense mercat, les inversions no tiren
 

La retòrica de les inversions és molt antiga al igual que el lema d'ajuda per autoajudar-se ( Hilfe für selbshilfe) que ha marcat la política de cooperació amb els països subdesenvolupats. No cal afegir que interessos dels països donants han esbiaixat força els objectius de les inversions i les ajudes.

Els governs africans, no obstant, han portat els seus propis plans de desenvolupament però la Merkel els fa passar pel sedàs del Banc de Desenvolupament Africà, els Fons Monteri Internacional i el Banc Mundial. Traduït: les empreses europees jugaran un paper important.

D'altra banda s'ha de mirar si això és el que realment necessiten els països africans...més infraestructures en un lloc on en prou feines existeix un mercat....Recorda a la història del ferrocarril a l'Espanya al segle XIX que en acabar la xarxa de ferrocarril que connectava l'excedent de gra castellà amb les zones deficitàries de blat -Catalunya-, va aparèixer el blat rus enfonsant els preus. En definitiva, si les inversions van a països en vies de desenvolupament com Marroc, Tunísia  o Costa de Marfil, la cosa pot funcionar. 
 
La cimera de Berlin s'ha celebrat en una antiga benzinera que ara és un centre d'energies renovables. El detall no és menor: Alemanya vol competir amb Xina i la Índia per la influència a l'Àfrica via energies renovables i protecció del medi ambient. Aquí és on realment Alemanya té capacitat exportadora - per això li interessa la protecció del medi ambient -. Heu de tenir en compte que sense energia, no funciona res!

Afrika


La pròxima decada la població africana es doblarà en les pròximes dècades, fins a 2050 naixeran 2.000M de nadons. Cada any arribaran al mercat laboral 20 milions de nous africans disposats a treballar. Amb salaris baixos i una millora notable en la formació pot ser un destí pels excedents d'estalvi occidental que no se saben on anar. De les 400.000 empreses alemanyes només 800 tenen presència activa a l'Àfrica i respecte la inversió exterior, Alemanya ( 11.800M€ 2014) està molt lluny tant de Gran Bretanya (60.400M€ -2014) com França ( 47.600M€). Inclús Italia inverteix més a l'Àfrica. Schäuble vol revertir aquesta situació.
 
RESPON ALS INTERESSOS MÉS ÍNTIMS D'EUROPA QUE AFRICA FUNCIONI!!!!!
 
 
1/ El president Egipci Sissi, va parlar al costat de Cristine Lagarde i Merkel, confirma que primer ve el business i després els drets humans ;)

2/Les que les Inversions no són neutrals i és més poden ser font de nous conflictes (preses, aerogeneradors, carrers....).

3/ Els interessos pels préstecs a 50 anys als governs africans, esta a un bon tipus, entre 5% i el 10% sent una bona oportunitat d'inversió per fons de pensions ;).

Entwicklungshilfe: Afrikanische Migranten, die daran gehindert wurden, übers Meer nach Europa zu kommen, in einem Lager 45 Kilometer westlich der libyschen Hauptstadt Tripoli.

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada