diumenge, 16 de novembre del 2014

El gran drama alemany ....Com estalviar en un món a ZERO coma?

Fibonacci no utilitzava el ZERO, aquesta és una xifra de que es consolida a partir del segle XVII i que amb Mario Draghi arriba al nivell més alt. ZERO coma alguna cosa és l'interès fixat pel pel president BCE, també és el rendiment dels comptes a la vista alemanys, de la TIR del deute alemany a 10 anys - al nivel més baix des de la Segona Guerra Mundial....
 
L'èxit de l'economia alemanya ha incrementat la renda disponible pel consum i també per l'estalvi que com podeu veure en el següent gràfic està per sobre al 10% - encara que en termes relatius baixa-....però clar on col·loquem un estalvi en un món a ZERO coma ????
 
 
 
 
Més de la meitat de la RIQUESA alemanya està o bé en efectiu o bé en comptes corrents o d'estalvi a la vista. El 90% de l'estalvi alemany també està dipositat de la mateixa manera.  La rendibilitat anual que llença (abwerfen ) aquesta tipología  productes ( c/c i d'estalvi)  oscil·la entre el 0,3 i el 0,6%. Donada una inflació alemanya és 0,8% està clar que l'ESTALVIADOR ALEMANY PERD DINERS!!!!! 
 
Existeix una web WELTSPAREN.DE que compara els dipòsits de comptes d'estalvi i similars de tot el sistema bancari europeu ja que el BCE garanteix els dipòsits fins a 100.000 euros. El més cobejat és un banc bulgar on ofereixen un 3,3% o bé les filials de bancs rusos(!).El perfil de l'estalviador alemany és l'anomenat HOME BIAS en lèxic financer. Inverteix a casa i no l'exterior evitant risc de país, moneda etc etc...en definitiva CONSERVADORS.
 
L'opció del mercat de renda fixa tampoc és una alternativa ja que per primera vegada aquest agost, el bo alemany a 10 anys està per sota del 1%. Existeix una forta demanda degut a què en un entorn volátil, el bo serveix com a refugi i ademés  fa que cada com és un mercat més "líquid". Si sortim a l'exterior, a Grècia el bò està a 5,5% però quin alemany té c**** de comprar bons grecs.
 
Existeix una altra alternativa per col·locar els estalvis i és comprar deute emesa per empreses (CORPORATE BONDS). Fa un parell d'anys VW va emetre 750M€ en bons d'empresa, ara cotitzen per sota del 2%. Si mirem altres empreses de segona classe la rendiblitat oscil·la entre el 3 i el 6% (empreses pro cicliques com Thyssen Krup o bé les de rodes d'automòbils com Continental). Les de tercera, com Air Berlin emeten al 11,5%, i plaça de cotització  5 mercats secundaris a Alemanya. Aquí el tema no és la rendiblitat sinó cobrar en cas d'insolvència!
 
També per protegir-se de la inflació es poden comprar immobles. Al centre München  està creixent el preu de la vivenda al 20% anual i hi ha un fort debat sobre si hi ha o no bombolla immobiliaria a Alemanya - que explicaré en una altra entrada -. Els alemanys tradicionalment no estalvien a través de la compra d'immobles com al sud d'europa, malgrat tot, els baixos tipus d'interès animen una demanda ja existent que impulsa els preus cap amunt ( la hipoteca està al 2% aproximadament). És una opció interessant sempre que siguin ciutats universitàries o bé vivendes en Länders rics.
 
I finalment, TOTHOM recomanda el mercat de renda variable per vencer a l'inflació. Les accions d'empreses alemanyes, sobretot les grans empreses que llencen uns dividends amb una rendiblitat entre el 2-3%. Ara, aquí el problema és crear-te una bona cartera i esperar que no hi hagi cap crash!
 
En resum, els alemanys continuaran mantenint la llibreta d'estalvi malgrat els magres rendiments.
 
Geld zur Bank bringen oder in den Heimtresor legen? In beiden Fällen verliert es derzeit an Wert.
 
 
 
NOTA1:Segons una enquesta del Gobal Financial Literacy Excellent de la George Washington University:  els alemanys responen de forma sorprenentment  exacte a preguntes sobre interessos, riscos d'inversió, inflació....

NOTA 2: Ahorro con avaricia: segons Keith Chen - professor de Yale - en les llengües on es pot utilizar el present per referir-se el futur, la gent estalvia més ( i utilitzen més el preservatiu). És a dir, qui parla alemany estalvia més i té més despesa en preservatius.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada