diumenge, 12 d’abril del 2015

Es busquen emprenedors

El meu amic Cinto m'explica que el seu germà assessora emprenedors i li sorpren sempre que no tinguin ni idea de comptabilitat ni en vulguin tenir. És a dir, no volen saber si guanyen diners o no i l'explicació que hi dono és que bona part dels emprenedors no munten el negoci per guanyar diners sinó per fer quelcom amb la seva vida (i fer un jornalet per anar tirant). En èpoques de crisis augmenta l'impuls emprenedor com una sortida a l'atur.....a Alemanya passa tot el contrari.
 
Des del canvi de segle, HI HA POC ESPERIT EMPRENEDOR A ALEMANYA: al 2012 s'arriba al punt més baix de la sèrie amb un 1,50% de la població alemanya que es llença a muntar un empresa. El 2013 es tanca amb el 1,67% i representa  868.000 nous "autònoms" (mala traducció de SELBSTÄNDIG) dels quals només un 35% són a temps complet (sí, només uns 300.000). Els emprenedors reaccionan positivament al cicle econòmic (Pull-Factor) però en canvi un mercat de treball  com l'alemany  actua com a fre (Push Factor)....qui enceta un negoci si tens un contracte fix en una empresa que funciona?

Al 2014-2015  es preveu un increment del nombre d'emprenedors gràcies a la millora econòmica i l'estabilització del mercat de treball, és a dir, els emprenedors són qualitativament més forts ( major capital, idees clares, amb experiencia laboral prèvia....).

En busca del Apple alemany

Els nanos llestos del Silicon Valley somien en canviar el món, a Alemanya es dediquen al nínxol però els fot que en el camp de les Economía Digital siguin paisatge: no tenen cap empresa digital rellevant  global "made in Germany" (SAP es va crear al 1972). La capitalització bursátil de les Digital Big-5 (App, Google, Amazon, Facebook, Twitter) és equival a tot el DAX-30. I dintre de les 60 primeres Start-ups mundials només hi ha una d'alemanya.  De fet, els emprenedors digitals alemanys més famosos són Kim Dotcom, fundador de Megaupload tancada pel govern americà i el  Fabian Thylmann propietari de YouPorn i actualment empresonat.

Mentre als USA sorgeixen 200.000 startups digitals anuals a Alemanya només 5.000. Malgrat que això no sigui dramàtic ja que són models  molt diferents, el canvi tecnològic afectarà a la Mittelstand i a la gran empresa alemanya (automòbils d'Apple o Google entrant en sectors com Medicina, Energia...). L'estrategia a seguir´: la startups innoven, les Mittelstands inverteixien i la industria guanya mercat al món global....l'estratègia de les 3K ( Köpfe - caps- , Kapital, Kooperationen). Les Start Up's d'avui, les Mittlestands de demà.

Berlin

Berlin és el centre de les Start up's alemanyes encara que sembli increïble, els baixos lloguers (200-300 euros/habitació amb TOTS els suministres pagats) fa que tots el joves europeus - especialment del sud d'europa- vagin a passar-ho bé. Ningú parla alemany, tothom crea start ups encara que no facturin res ( fracassar fins i tot serveix per lligar) i s'ho passen de por als clubs de la ciutat - en diuen networking -. En definitiva....gent jove, pà tou.

Malgrat tot, Berlin és la seu de Rocket Internet (Zalando) que va sortir a Borsa durant el 2014, Soundcloud, Wooga, Delivery Hero, HelloFresh o Tirendo i segons un estudi d'Ernst&Young, Berlin se situa per darrera de Londres en deals tancats entre Start up's i inversors privats 145 ( Londres 187, París 66 i la quarta és Barcelona amb 39 per davant de München amb 32) a setembre de 2014. Anant a Goethe: de la quantitat també en surt qualitat encara que només sigui per precipitació estadística, encara que a Berlin faltin venture capitals d'alta volada. Si vols pasta de veritat, agafa un vol.
 
Altres pols

Encara que Google obri el seu campus a Berlin, a München té contractats 300 enginyers que treballen per ell. Les empreses de High-Tech alemanyes es funden a München on hi ha Venture Capitals amb trams d'inversió més alts que a Berlin i es focalitza en negocis B2B ja que és la  seu de 6 grans empreses del DAX. Malgrat els alts preus dels lloguers és ideal per fer créixer les empreses, mentre a Berlin les creen - o especulen -.

A Hamburg també s'han creat 300 Start up's l'últim any i l'existència de "diner vell" actua com a palanca per desenvolupar i fer créixer negocis que Berlin només llença. Nord-Rhein Westfalia - Köln -  també espabilen.
 
Venture Capital: no és el Silicon Valley pero la cosa tira
 
Peter Thiel, l'inversor de Facebook d'origen alemany afirma que a Alemanya domina la mentalitat socialdemócrata - no destacar- i què fan crèixer les  empreses fins a un cert punt: tenen més por de l'èxit més que del fracàs. Malgrat tot, els Venture Capital alemanys com a modalitat d'inversió avança: el 53% del total d'inversió privada a tot Europa ( inclòs UK) s'ha dirigit a Start up's alemanyes durant el tercer trimestre de 2014 ( i la tendència és extrapolable a tot 2014) amb un total de 1.200M€. Als USA durant el mateix periode s'ha invertit 10.000M$....Dues puntualitzacions: les rondes fins a 1 m€ el principal inversor privat és l'Estat (co-inversions KfW o via bancs regionals IBB) i per fer rondes de 2, 3  i 5M€ cap a dalt t'has de pagar un bitllet d'avió: als inversors americans els hi agrada invertir en empreses alemanyes.
 
 
  
 


NOTA1: Pel meu amic de Sort: els alemanys no fan gaires traspassos prefereixen començar l'empresa de zero amb tot el que comporta de malbaratament de capital acumulat. Et passo la web del reempresa alemany:
https://www.nexxt-change.org/Startseite/

NOTA2: Estadístiques empreneduria del servei d'estudis del KfW ( per cert, banc públic per la reconstrucció fundat en el marc del pla Marshall)

https://www.kfw.de/PDF/Download-Center/Konzernthemen/Research/PDF-Dokumente-Gründungsmonitor/KfW-Gründungsmonitor-2014.pdf

NOTA3: L'estudi d'Ernst&Young sobre capital risc:
http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY_Studie_-_Technologie-Start_ups_2014/$FILE/EY-Technologie-Start%20ups-2014-Praesentation.pdf

NOTA4: El que fan a UK....l'Enterprise Investment Scheme...per si algun "cerebro" en polítiques públiques vol apuntar-se un tanto:
https://www.gov.uk/government/publications/the-enterprise-investment-scheme-introduction/enterprise-investment-scheme

http://www.lseg.com/resources/media-centre/press-releases/london-stock-exchange-group-launches-pan-european-elite-programme

 

1 comentari: