dimarts, 24 de març del 2015

Cojuntura: el sol brilla a Alemanya...

Quan vaig anar a parar a Madrid, vaig viure rodejat d'argentins - UN INFERN - però vaig aprendre una gran frase: "cheeee, hoy hace un dia peroniiiiista" sinònim de bon dia. Si hom va a la secció de cojuntura del Frankfurter Allgemaine, Alemanya està vivint una etapa peronista:

El creixement del PIB s'accelera

Gràcies a l'acceleració del creixement en l'últim trimestre de 2014 - 0,7% interanual - . En total l'any ha tancat amb un creixement del PIB del 1,6%. Els previsions del Bundesbank per aquest any són de 1,5% però molts dels instituts  d'estudis econòmics ho estimen més a l'alça. Es va tancant l'OUTPUT-LÜCKE.


Consum estira gràcies a l'increment de salaris reals

Variable que genera força controversia ja que generalment el seu creixement és més baix del que hom podria esperar mirant el quadre macroeconòmic en conjunt - els cabrons no gasten - . Aquest cop però creix amb força: la renda disponible que  ha incrementat un 4,3% des del tercer trimestre en termes nominals, si hi sumem 1% de caiguda de preus gràcies a la benzina, l'increment real és del 5,4%. També el consum privat ha augmentat un 3%.

Aquí ho teniu per INTERANUAL!

Grafik: Konsumausgaben und verfügbares Einkommen der privaten Haushalte, ggVj
 
Hi ha 19 Milions de treballadors alemanys estan subjectes a conveni col·lectiu, l'increment salarial interanual és del 3,2% ( El sindicat de l'automoció - IG Metall - exigeix un increment del 3,4%, el de la Química - IG Chemie - UN 4,8% i el del sector públic - Ver.di- un 5,5%.). Aquest setmana s'ha fet públic que Volkswagen pagarà un 3,4% més als seus 115.000 treballadors alemanys. 

Cap a la plena ocupació

La taxa d'aturat aquest mes de Febrer, el millor més de febrer des de 1991! - gràcies també a un hivern més càlid -  s'hat quedat  en el 6,9% amb 3,017 Milions de persones.  Amb dades desestacionalitzades l'atur a caigut en 20.000 persones fins als 2,812M. Igualment es baten records d'ocupació amb 42,6 milions d'alemanys actius.

La variable més fluixa: la Inversió

La inversión en bens d'equip - Ausrüsutng - ha incrementat només un 1,6% -  anualitzat - per contra la que tira és la construcció -Bau -. Hi ha capacitat per produir més... però un baix nivel d'inversió condiciona la productivitat futura!

Grafik: Ausrüstungs- und Bauinvestitionen, 1991-2014Q4


Devalució i el superávit exterior

Ideal per una economia amb una certa infrautilització de l'aparell productiu (OUTPUT-LÜCKE) és la devaluació del euro. Malgrat que el mes de gener no ha estat esplendorós, la balança comercial de 2014 es tanca amb un superávit de 217.000 M€ - 7,2% del PIB!!!!! -.  (X=1.133M€; M= 916M€)

....i tot això amb estabilitat de preus.

Malgrat la inflació importada ( ha pujat el preu del coure, cautxú, zinc, café, cacao...), la caigua del preu de l'energia fa que els preus de les importacions baixin en conjunt. Fins i tot, els preus van caure un 0,4% al gener - interanual - mentre que al febrer han pujat un tímid 0,1%.


At last but not least....Schäubel content

Al 2014 el conjunt de les AAPP alemanyes ( Bund - estat central -, els Länders, Municipis i Seguretat Social) han obtingut un superávit de 18.000M€ (0,6% PIB). El superávit està concentrat sobretot amb el Schäuble (Bund) que es frega les mans però els Länder ( 1.900M€), els Ajuntaments (1.300M€) i la seguretat social (3.400m€) també tenen superávit....I tot a un increment de la recaptació i la millora de l'ocupacíó. Només aquest superávit es va donar al 2000 per la venda de la telefónica alemanya (UMTS).

Al més de gener s'ha incrementat un 4,1% -interanual - els ingressos del Bund i els Länder.

Qui s'apunta el tanto?????

CORRELACIÓ NO ÉS EL MATEIX QUE CAUSALITAT: que dues variables estiguin correlacionades no implica que un expliqui l'altra..... potser la Política Econòmica estigui sobrevalorada en els seus efectes en l'Economia.....Examen tipus test, voteu l´explicació que més us agradi:

a) Schröder i l'Agenda 2010
b) Merkel i Schäuble que malgrat que no han introduït gaires reformes estructurals tampoc la van cagar el 2008 quan NO van seguir una política de contenció del déficit.
c) La demanda asiática ( i països emergents + USA).
d) Mario Draghi, els baixos tipus d'interès i la devaluació que de fet són un programa de cojuntura per l'economia Alemanya.


NOTA1: A la pregunta de si vostè està content amb la seva vida, els alemanys contesten majoritariament amb un 7 ( de 0 a 10). Des de 2010 roman estable.

NOTA 2: El DAX trenca records un rera l'altra......ha trencat la resistència dels 11.000 punts!


Bundeshaushalt: Wirtschaft, Bundeshaushalt, Haushaltspolitik, Euro-Krise, Bundesregierung, Griechenland, Europäische Zentralbank, Wolfgang Schäuble, Gustav Horn, Hans-Böckler-Stiftung, Euro, Bundesfinanzminister, Finanzpolitik, Geldpolitik, Staatsanleihe, Kiel, Köln

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada