dimarts, 10 de març del 2015

Der Spiegel i els nois llestos del Silicon Valley

André Malraux afirmava que el comunisme no era una ideologia sinó una voluntat. El meu pare sempre ha cregut amb l'acció política com a mitjà per transformar la societat en un país condemnat  a salaris baixos - ara tenim els mateixos salaris baixos però hem guanyat una Administració Pública acollonant -. Ara surten uns nanos a San Francisco que sostenen que la tecnología és motor per transformar el món en el què vivim. Tenen la pasta, la capacitat i el més important LA VOLUNTAT de fer-ho.
Aquesta és la tesis de l'interessant article de portada del Spiegel d'aquesta semana. Li posen una mica d'humor ja que apreixen freaks d' Stark Trek, el Senyor del anells, la contracultura hippie i una dosis de yuppisme llibertari (Nozick). Malgrat tot hi ha fons i encara que Warren Buffet no inverteixi majoritariament en empreses tecnològiques i prefereixi fulles d'afaitar val a dir que Apple té una posició neta de caixa de 155.000 milions de dòlars - PIB Portugal 2013, 219.000 milions dòlars -.

Les valoracions de les companyies són força exagerades per exemple UBER - el cotxes privats fent de taxis - s'apropar als 41.000 M$ ( capitalització bursàtil)  molt aprop que el Deutsche Bank, però aquí el que està en joc no és la capacitat de generar caixa sino la capacitat de transformar la societat (mercat potencial, nombre d'usuaris, creixement d'aquests....). L'objectiu no és el nínxol de mercat, sinó canviar el món i canviant-lo el dominen. Tornant a Braudel "qui irradia, dona i i qui dona, domina".

La galeria de personatges és inquietant:

Ray Kurzweile, un dels caps d'enginyers de Google, amb 19 doctorats d'honor, fundador d'una dotzena d'empreses amb èxit, creador de l'escaner, el sintetizador, reconeixement de veu..... La tesis del personatge és la següent la tecnologia ja no es desenvolupa de forma lineal sinó exponencialment. La llei de Mooresche (1965) preveu que el rendiment dels xips es dobla cada dos anys. El paio ha fundat amb ajuda de Google i la NASA la Universitat de la Singularitat per ajudar a pensar "exponencialment" i accelerar el canvi tecnològic.

El wonderboy dels escacs, Peter Thiel, tres vegades milionari ( Paypal, capital risc i finalment 10% de Facebook per 500.000$) i que financia amb 100.000$ a 20 nois per sota de 20 anys que vulguin desenvolupar una idea i deixin els estudis. Ressussita a Schumpeter afirmant que els monopolis "creatius" són els que fan avançar el món ja que creen nous mercats i mantenint beneficis extraordinaris tenen una major capacitat d'inversió (Google, Apple). Descriu la competència com un joc de suma zero. Anima als joves a no crear start ups sino a treballar a Google.

També apareixen un parell de arschloch - digue'm-ne gamarussos -. El fundador de UBER, Travis Kalanick i el de la ARBNB, Joe Gebbia. L'un es dedica a putejar taxistes - només per això mereix el meu respecte - ja que promou una aplicació on qualsevol vehicle privat es pugui convertir potencialment en un taxi i l'altra maltracta al sector hoteler ja que promou una web on qualsevol pugui llogar una habitació a un tercer. Aquí apareix la lluita profunda en al què estem inmersos, les lleis que fan els polítics són locals mentre que aquests negocis són globals, els polítics són poc flexibles alhora de canviar les lleis amb el que sempre es pot trobar subterfugis per evitar-la. En definitiva, aquells que s'oposen al canvi tecnològic o bé el retarden com governs o empreses adverses a la inversió en tecnologia són l'enemic: l'oferta tecnológica s'imposa a la demanda.


Isidruuuuu!!!!!! Ven-te les accions TELEFONICA (aka "el monopoli creatiu")
 
PD.1. Els nois del Sillycon Valley pronostiquen que en deu anys el 40% de les 500 principals empreses del món no jugaran cap paper en 10 anys.
 
PD2.  Us passo el link de la Singular University.....

http://singularityu.org/


Resultat d'imatges de star trek





1 comentari: