diumenge, 11 de gener del 2015

Només a Alemanya surten paios així.....Fritz Haber.

Fritz Haber, jueu convers al protestantisme de Breslau ( actualment Polònia) nascut al 1868 i químic de formació amb tanta passió que va aconseguir sintetizar juntament amb un altra grandiós personatge Carl Bosch l'amoniac. Fins aleshores els nitrats s'importaven de Xile - el famós guano - que va servir per la indústrialització de Alemanya de l'últim terç del XIX per fer fertilitzants  però això feia extremadament depenent la industria alemanya de l'exterior i així que Haber i Bosch sota l'estol de la BASF van aconseguir sintetitzar el nitrat que a partir de 1909 es va començar a produir a gran escala i a uns costos raonables. Per aquest fet els van otorgar el premi Nobel de Química al 1919.
 
Al 1914 dirigía  el Departament de Electro-química de la Kaiser Wilhelm Gesellschaft quan va esclatar la guerra. No va dubtar, es va presentar voluntari, primer ajudant a produir en massa amoniac per BASF - que també serveix com a component per fer explosius i munició- i després de convencer a l'excèrcit va aconseguir reunir  un equip de científics dels que sortirien 4 futurs Premis Nobels de Química i els va posar a treballar per produir gas clorur a gran escala. A Ypern - Bélgica - es van llençar 6.000 ampolles amb un total 150 Tn de gas clorur  el 22 d'Abril de 1915 a les 18h.
 
La seva dona, també química, que no donava suport a les investigacions del seu marit es va suicidar - seguint la tradició alemanya - al dia següent disparant el revólver de Haber al cor. El matrimoni feia temps que no funcionava....Haber feia una cosa tan burguesa com embolicar-se amb la minyona ( Max Webber ho supera ja que anava els dissabtes "a tocar el piano"). El mateix matí Haber va deixar el seu fill de 13 anys que havia presenciat el suicidi i va marxar al front rus a fer una altra provatura.
 
Però aquí no acaba la historia. Era tan patriota i tant alemany que no es va resignar amb la derrota, el tractat de Versalles i les reparacions en or. El tio es va posar a buscar un mètode per filtrar l'or que hi ha en una tona d'aigua de mar!!!! Al 1920 funda el departament M al seu institut. Tot secret. Aconsegueix finançament, se'n va fins i tot a l'Argentina amb un vaixell per veure si l'aigua de mar allà conté més or....i després de 5.000 proves HO ACONSEGUEIX. ACONSEGUEIX FILTRA L'OR DE L'AIGUA DEL MAR......ARA BÉ ELS RENDIMENTS SÓN TAN BAIXOS QUE NO ÉS RENTABLE.
 
Cap al 1925 davant el fracàs pateix una forta depressió. Es tanca el departament M al 1926 i passa al consell d'Administració de I.G. Farben, empresa formada entre d'altres per BASF i Bayern, dedicada a sintetitzar materies primes com el petroli o bé el cautxú. Amb l'arribada de Hitler al poder, Haber ha de marxar d'Alemanya. El seu amic Carl Bosch - President de BASF - intercedeix davant del Führer sense resultat....després d'una hora de discussió aquest li diu "Wenn nötig, wird Deutschland einhundert Jahre ohne Chemie und Physik arbeiten - Si fos necessari, Alemanya treballarà cent anys sense Química ni Física"-.
 
Haber mor al 1934 a Suíssa d'un atac de cor. Al 1933 havia afirmat" Ich war einer der mächtisgsten Männer in Deutschland. Ich war mehr als ein größer Heerführer, mehr als Industriekapitän.Ich war Gründer von Industrie.... Alle Türen standen mir offen". Jo era un dels homes més poderosos d'Alemanya. Jo era més que un general, un capità d'indústria. Jo era el creador de la industria....totes les portes estaven obertes per a mi.
 
 Fritz Haber.png
 
Nota1: La Kaiser Wilhelm Gesellschaft era una societat de científics alemanys força chauvinista. Einstein va ser amic de Haber malgrat ser un "pacifista".
 
Nota2: La historia de Carl Bosch com a Capità d'Indústria de BASF i I.G. Farben és impressionant. Va morir al 1940 depressiu i alcoholitzat. Una filial de la I.G.Farben va produir el Zyklon B i va partir de bona part dels desenvolupaments de Haber.

Nota 3: Actualment la divisió de Química del Max-Planck Institut porta del nom de Haber. Max Planck, amic de Haber i Einstein, els va defensar però estava per la revenja. Li va costar dos fills.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada