diumenge, 18 de gener del 2015

Grexit....no n'hi ha per tant

Durant el meu estiu a Islandia vaig llegir-me el Mediterraneo y el Mundo Mediterraneo bajo el Reinado de Felipe II de Braudel (IT'S A MUST, CARLES). No es pot viure sense llegir aquest llibre.
 
Explicava Braudel que la falla entre protestantisme i catolicisme estava ja insertada en la geografía europea abans de que Luther pengés les famoses 95 tesis a l'esglesia de Wittenberg per la diferent visió del món i de la vida entre el nord i sud d'Europa. Té una altra tesis sobre si les ciutats-estats sortides de la revolució comercial de S.XII necessitaven o no un "rerapaís". Aquesta la deixem pel dia en que l'Enric Juliana descobreixi el llibre i ens foti la pallissa els diumenges al matí.

Avui anem per Grècia i Alemanya.

No hi ha res com llegir-se el Frankurter Allgemaine o bé Der Spiegel en l'edició digital. Fan absoluta pornografia econòmica fantasejant amb una sortida de Grècia del Euro (GRÈXIT). Els titulars són sempre inquietants, amb morbo i un cert sadisme: expliquen detalladament l'efecte pel contribuent alemany el GREXIT ( 23.000 de deute a bancs privats, 55.000 en mans del govern alemany  i un 35% del Target System ), fan enquestes populars als diaris sobre si Grècia ha de sortir o no ( surt un SI aclaparador)  o bé criden tots alhora per que Bruselles no afluixi  en les polítiques d'austeritat, que els grecs han tret  2.500 M€ que han  dels caixers automàtics o bé que els grecs demanen una indemnització de 11.000 M€ per l'ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial....

Entre tanta palla tres coses a destacar:

1/ La primera és el "reportatge d'investigació" del Spiegel, una filtració en tota regla  on segons informes del Finanzministerium ( Schäuble), una sortida del Euro de Grècia seria "VERKRAFTBAR", és a dir "ASSUMIBLE". Missatge a Tsipras, als grecs i pessigada als euroescèptics (AfD). Uns dies després de la bomba mediàtica, surt el pressumpte poli bò a fer de poli dolent, Sigmar Gabriel, Ministre d'Economia i del SPD, afirmant que no pot fer xantatge a Alemanya i que espera que el govern grec continui fent front als seus compromisos - per si hi ha cap dubte.
 
El ministre d'exteriors austriac, Schelling, critica als alemanys de fotre's enmig de la campanya grega i té raó....el govern alemany ha deixat clara la seva posició INFLEXIBLE però tot és un joc de miralls, segons el Die Zeit el govern alemany estaria tantejant Tsipras.

2/ L'amic Hans-Werner Sinn afirma al Frankfurter Allgemaine que "Tsipras ho ha entès"  (la resta som burros), que només amb una sortida del Euro es pot arreglar Grècia. Els equilibris amb la balança per compte corrent són fruit de la caiguda de les importacions i no de la dinámica de les exportacions, que la caiguda de la producción indústrial a Grècia és del 30% des de 2008 i no s'ha recuperat  mentre que els salaris grecs són el doble que els dels polacs. Segons ell, això només s'aguanta per que les sortides de capital privat han estat cobertes pel BCE. Si es renuncia a les polítiques d'austeritat, es millorarà a curt termini ja que s'aprofitarà la capacitat productiva no utilitzada, però s'aturarà l'ajust preus-salaris que necessiten els països del Sud d'Europa. A Grècia els preus han caigut NOMÉS un 5%. Es necessita que caigun un 30% per que l'economia grega torni a ser competitiva. Si això dintre de l'Euro no és possible, és necessari una sortida ordenada.

3/ Bàsicament el que s'està manegant a Grècia són dos punts: el Deute i les Polítiques d'Austeritat - Déficit-. És obvi per tothom que Grècia no se'n pot fer càrrec del deute i que s'està buscant una sol·lució que pugui incloure a Tsipras i evitar el trencament. Fórmules hi ha a punta pala. Respecte a les polítiques d'austeritat, de moment hi ha superávit primari als pressupostos, el que es tracta d'aclarir sobre qui recaurà l'ajust (Tsipras pot ser vist des de Alemanya com una espècie de Lula).  El missatge que surt dels diaris alemanys és que surti qui surti, GRÈCIA ROMANDRÀ LLIGADA AL EURO. La sortida és un mal negoci per a tota Europa (inclosa Alemanya).

4/ At last but not least, qui decideix la sortida de l'Euro de Grècia en últim terme és Mario Draghi i el BCE.




0/ Article del Joschka Fischer al SuddeutscheZeitung: continua amb una visió negativa sobre la UE. Creu que Grècia sortirà del euro i aboga per el final de les polítiques d'austeritat (potser per justificar que ell va trencar el Pacte d'Estabilitat primer).

1/L'anomenat Euro Break-Up Index que elaboren 1.000 inversors i que valoren la possibilitat que els propers 12 mesos una país de la UE surti del Euro ha arribat al màixm des de Juliol del 2013 amb un 19,9% dels inversors. Grècia és el clar candidat amb un 18,7% ( Spain un 0,7%). Els gabinets d'estudi dels bancs alemanys creuen que la possibilitat de sortida de Grècia està entre el 15% ( Helaba) i el 30% ( Berenberg).

2/ Quadre Macroeconòmic

major macro economic indicators

  2011 2012 2013  2014(f)
GDP growth (%) -7.1 -7.0 -3.9  0.6
Inflation (yearly average) (%) 3.3 1.5 -0.9  -0.4
Budget balance (% GDP) -9.6  -6.3  -2.6  -2.7
Current account balance (% GDP)  -9.9  -2.4  0.7  0.9
Public debt (% GDP)  170.3  157.2  173.8 174.7

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada