diumenge, 17 de juliol del 2022

Com està el món: Geopolítica, Globalització i Finances

 

Fa un mes es va reunir el G7 amb un agenda entretinguda: tots els pronòstic econòmics sostenien que la pandèmia era una petita nafra i que començava un cicle econòmic brillant. Però no, i comencen a caure veritats profundes com que la globalització, la dependència entre els estats comportava una millora de benestar per tots els participants automàticament. Cada cop el món havia de ser més occidental, més democràtic, més liberal i més modern. Més lligams econòmics i valors compartits fins que va arribar la geopolítica.

No és nou, Trump o Bolsonaro, el Brèxit, els tancs a Ucrania...De 2008 a 2019 el comerç mundial s’ha reduït un 5% mentre la crisis d’Ucraïna ha afegit un 1% més cap avall. La inversió mundial també s’ha moderat de 2016 a 2019. No només amb l’intercanvi comercial es canvien els valors d’una societat. Des de 2010 el nombre de democràcies s’ha reduït i cada cop tenen més èxit econòmic els països més autocràtics: Xina, Turquia, Rússia.... La indústria alemanya ha construït i invertit en fàbriques arreu del món en base a unes regles del joc que ara s’estan trencant. El benestar alemany trontolla.

 

Jacob Viner ja no està de moda

Biden instava a les empreses a produir als USA i no fora en el seu discurs anual mentre Yellen sostenia que s’havia de comerciar principalment amb països “amics”.  Per no parlar del que diu Kissinger, l’amic del xinos. Les empreses amplien capacitat, marxen de la Xina i la divisió Internacional del treball canvia. Fins i tot, el pobre Jerome Powell afirma que la globalització va cap enrere.

Mira que el proteccionisme era profundament ridiculitzat pels economistes i ara marramiau, tothom es pregunta fins a on hem de ser dependents de tercers – des de les matèries primes fins la sobirania tecnològica - però ja és massa tard. Els alemanys s’han afartat de vendre Mercedes a la Xina com per ara posar-se proteccionistes. El nou model econòmic és un Estat més fort: els Fons Next Generation tant crítica a la Xina com a economia d’Estat, van per aquí. La ineficiència, per dir-ho finament, en el seu repartiment també deu passar a la Xina.

La política exterior alemanya està angoixada amb aquest nou ordre de les coses: visites a Qatar, USA o Israel per buscar un nous partners i un nou model econòmic. Des de 1990 s’ha multiplicat per 4 els béns i serveis depenent de l’exterior – obertura – mentre que la renda per càpita ha augmentat un 50%. El que s’estan jugant és el  seu benestar.

Les vendes de les empreses alemanyes baixen a la Xina, es venen menys màquina-eina i això de la desglobalització posa els pèls de punta a un economia que s’ha aprofitat fonamentalment d’això. El benestar alemany depèn de la globalització i per formular un nou model econòmic tenim els Verds alemanys per guiar-nos en tot aquest laberint: els xinesos han utilitzat el aufschwung econòmic per posicionar-se geostratègicament i s’ha de tornar a la política exterior alemanya clàssica. Si volen inversions europees que comparteixin els valors occidentals. De fet, al Maig el Bundesregierung va reduir inversions de VW a la regió dels Uigurs per la repressió de les autoritats xineses. És dels pocs països del món amb un balança comercial positiva amb Xina ( 6.600m€ a 2021).

La forma fina de dir autarquia és reduir dependències, segons va sostenir Scholz a Davos i buscar aliats fiables. No cal dir que reduir determinades dependències porta a una guerra d’aranzels i inflació.  L’aliança entre Xina Rússia, Sud-àfrica, India i Brasil posa els pels de punta a Scholz, ja que pot cear un poder compensatori al G7. El que si que estan d’acord tant Habeck com Scholz és que la primacia del mercat s’ha acabat.

 

El mercat de capitals

Si hi ha algun guanyador de la globalització és penya tipus Larry Fink, el CEO de BlackRock que governa sobre 10B$, quasi el triple que el PIB alemany ( 4,2B$ a 2021) creat al 1988 amb un estratègia clara xumar tot els calers que pugui, invertit barat a tort i a dret  i aprofitar-se d’un mercat alcista. Fink va reconèixer ràpidament la identitat entre mercat de capitals i globalització fluint un quantitat de capital fins aleshores desconeguda. Accions, deute, derivats es negocien en milisegons a qualsevol lloc de la terra i Nova York, la catedral per retroalimentar la maquinària en un mercat a l’alça.

BlackRock és accionista de 33 de les 40 principals empreses del DAX alemany mentre pel despatx de Flink desfilen Banquers Centrals i caps d’Estat. La seva carta als inversos és una espècie d’homilia anual per la religió capitalista i enguany afirma que la invasió de Rússia canvia les regles del joc: les empreses produiran més a prop dels seus mercats, encara que sigui més car però sigui més segur. Les empreses cada cop estan més qüestionades en una dimensió més moral i política que la maximització de beneficis. Beneficiats seran Mèxic o Brasil, països on es “respecten” els drets humans. Tot això és car i els preus pujaran almenys els pròxim 2 o 3 anys fins que les capacitats de producció s’ajustin.

El paio de BlackRock és sensible al planeta i creu que cada cop més serà un tema central en la política i demana a les empreses invertides per BlackRock sostenibilitat ( ara entenc per que tothom parla de sostenibilitat, i és per que ho diu el paio de  Black Rock). Fink no dubta que mourà la seva força per modificar l’ordre polític, qui vulgui entrar al mercat de capitals haurà de complir i s’ha vist clar amb la invasió d’Ucrania: Rússia ha  quedat exclosa del mercat de capitals i centenars d’empreses han fotut el camp i no només per les sancions sinó per que els stakeholders ho han exigit. Un missatge dirigit a la Xina.

Recomana a Europa desconnectar-se de la Xina i crear el seu propi bloc. Les empreses tecnològiques venen de Corea, USA o la Xina no d’Europa i això ha de canviar: han d’invertir més en tecnologia.

 

Europa: vol i dòl

Von Der Leyen vol convertir el mar del nord en una gran central elèctrica plena de aerogeneradors. Diuen que l’economia Xina és paraestatal, doncs  nosaltres no som menys i fotem calers en aerogeneradors, amb cada aerogenerador s’acaba la dependència del gas rus i comença la  dependència tecnològica xinesa ja que dels 15 productors de turbines mundials 10 són xinesos, per no parlar d’un fotimer d’empreses xineses que produeixen components claus. Al 2030 hi ha d’haver 30 Gigawats (equivalent a 20 centrals nuclears) i una inversió de 30.000M€ mentre s’intenta que els xinesos quedin exclosos dels concursos ja que no compleixen amb els drets humans. En qualsevol cas és difícil que els calers europeus no passin per Xina via proveïdors d’empreses europees o bé, via filials: ABB té 27 empreses a la Xina i algunes fan software de distribució d’electricitat. Cal recorda que Huawei va quedar exclosa del 5G a Europa.

Von der Leyen vol fer l’impossible per convertir Europa en actor polític mundial. Estat de dret i creixement econòmic ja no van de la mà, apareixen noves dependències tecnològiques al Sillicon Valley mentre caps estats autoritaris que no s’atenen a regles ni als pactes arribats: des de Trump que va calificar els cotxes europeus de problema de seguretat pels USA o bé Xi Jinping que vol desbancar les empreses europees de determinats sectors.

Von der Leyen parlar de sobirania, una reforma europea que permeti a Europa tenir les seves pròpies regles i valors i que no ens les imposin des de fora. El funcionaris europeus han fet un llista de quins productes i serveis claus depenen d’empreses de fora de la Unió...el 90% del cloud computing depèn d’Amazon i Microsoft, Europa només té un 10% del mercat de semiconductors. La dependència Xina és la que més preocupa: es necessiten les matèries primes xineses per produir les turbines dels aerogeneradors, les plaques solars o bé el motor elèctric. Mentre que grans empreses europees tipus LVMH o VW tenen un dependència total amb el mercat xinès ( un de cada cotxe de VW es ven a la Xina).

La base industrial europea s’ha basat en l’energia barata de Rússia, la mà d’obra barata de la Xina i els semiconductors subvencionats de Taiwan. I no és que fossin babaus els europeus, sinó cobdiciosos – dit per la comissaria danesa europea -. El problema rau en com combinar els tractars de lliure comerç tipus CETA o el TTIP i ser més independents...Despendre’s de Xina i seguir venent-li VW. La línia és molt fina i els europeus estan dividits: els francesos – Thierry Breton - volen recuperar la fabricació de semi conductors a base de subvencions si fa falta mentre la representant danesa – Alemanya – vol diversificar proveïdors. Diversificació versus contra Autarquia.

Materies Primes

El Regne d’Espanya ja era rica al segle XIX amb minerals també ho és al XXI, hi ha níquel i cada cop sentirem que s’obren més “mines”. Si es vol seguretat en els subministres també s’haurà de pagar i VW està diposat a pagar-ho per que ha creat un comitè de crisi per seguir les matèries crítiques per la fabricació de components del cotxe elèctric i ja no necessiten pas el petroli d’Aràbia saudita ni de Rússia sinó cobalt del Congo i Liti d’Austràlia o Xile. Però  és clar la majoria de matèries primes es transformen a la Xina tant el Cobalt ( 66%) com el Liti  (58%)...i que passa quan la Xina digui que puja el preu??? S’acaba la electro revolució.

Niquel hi ha a Suècia i Finlàndia. Liti a Espanya i Àustria, manganès a Txèquia però el Cobalt és més complicat. És impossible una autarquia de matèries primes, amb el Liti es pot arribar a cobrir un 25% de la demanda interna però es necessita a Austràlia i Sud Amèrica per cobrir la resta. La pròxima idea que li passi pel cap al CEO de VW és obrir mines pròpies i intentar substituir els microxips taiwanesos en cas que Xina ataqui la illa. La clau de la independència és la fabrica de bateries i VW ja n’ha construÏt 6 a tota Europa i només cobreix el 20% de la demanda de l’empresa...el 80% hauran de ser proveïdors externs.

Malgrat tot, les grans innovacions del cotxe autònom no es produeixen a Martorell o Wolfsburg sinó a Tel Aviv, California o Taiwan. El CEO de VW diu que si Europa perd el control de les dades del cotxe elèctric serem dependents de la Xina i USA i aposta per convertir la seva filial de Software Cariad en una gran empreses de software tipus SAP però la presentació del nou sistema operatiu per la conducció sempre s’ajorna mentre Tesla i els competidors guanyen terreny.

 

El Xinesos

Adidas ha venut 1 terç menys a la Xina durant l’últim trimestre de 2022 i no sembla que això canvií ja que es produeix el Guochao, la traducció xinesa del America First i que significa que els xinos compren només productes xinesos. El temps on les marques estrangeres eren rebudes amb els braços oberts han volat. Amb volum de 245.000M€ és el principal partner comercial exterior però l’antipatia és mutua. Les multinacionals alemanyes tenen problemes per cobrir les vacants a la Xina, cap Europeu vol anar a treballar a Xangai, les enquestes de les cambres de comerç americanes i europees mostren que tres quarts de les empreses no creuen que la Xina no és un lloc atractiu per invertir. El catalitzador de tot plegat ha estat el covid, la els  lock down i tot plegat.

Als Xinesos els hi agraden els iphone, el bistec australià i les adides però des de la pandèmia és molt difícil viatjar a l’exterior, la informació està molt filtrada i veuen com occident té enveja de l’èxit aconseguit pels xinos. Xi Jinping va reaccionar a Trump amb els dos cercles: reduir la dependència exterior i augmentar la dependència de l’exterior amb la Xina mentre que el consum intern s’havia de cobrir amb productes xinesos per evitar xocs. Evitar les importacions de tecnologia estrangera – semiconductors - i passar d’una economia de producte final a la de components.

Amb aquesta estratègia, si hi ha algun embolic, les sancions a la Xina no faran efecte mentre la indústria europea se’n va a norris. La lliçó pel Bundesregierung és clara, no és suficient la integració econòmica per moure el món.


No hi ha res com tenir Covid per llegir la premsa alemanya fons!!!!

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada