diumenge, 29 de maig del 2022

Die Grüne es posa repartir armes

 

Si Franco va guanyar la guerra va ser per les armes d’alemanys, italians i el petroli de Texaco mentre que la neutralitat de França i sobretot Anglaterra va deixar la República en mans dels soviètics, que en prou feines va enviar armament. La lliçó clara de la guerra civil espanyola és que les guerres es guanyen a l’exterior. És el factor crític d’èxit amb la diferència, no menor, que Rússia té armament nuclear. La lliçó se l’han après els verds alemanys i de quina manera...el partit de la Petra Kelly malda per enviar armes pesades a Ucraïna.


Nie wieder Krieg / Mai més guerra

El portaveu de Die Grüne el van declarar inútil pel servei militar, si l’haguessin declarat apte s’hagués declarat insubmís. Aquest biòleg amb grenyes de Bayern, coneix cada planta de Tiergarten, és ara expert en armes, calibres o munició i comença a utilitzar paraules més tipus Clausewitz que una altre cosa: “si un agressor guanya impunement, fa possible que hi hagi més atacs”, “aquesta és una agressió imperialista”.  La colla de jippis de Die Grüne estan per portar a Alemanya a un enfrontament directe amb Rússia i conjuntament amb els liberals pressionen a Scholz a enviar tancs tipus Leopard a Ucrania.

Robert Habeck, el que mana a Die Grüne, ja va tenir clar que s’havia d’ajudar els ucraïnesos des de bell antuvi..  Annalena Baerbock, la Ministra d’Exteriors ha anat modificat la seva postura fins Habeck mentre que el SPD és molt més prudent: tant el Secretari General com el Cap del grup parlamentari es mostren dubtosos. Fins i tot, Der Spiegel està alineat amb Die Grüne, a cada editorial pressiona una mica més a Scholz.

Die Grüne i Habeck, ostenten el ministeri d’Economia i Indústria que és el que autoritza l’exportació d’armes. Allà va col·locar un secretari d’Estat clau, Sven Giegold, ex eurodiputat expert en temes financers, l’ideòleg econòmic de Die Grüne i que és de la mateixa corda que Habeck amb l’exportació d’armes. Giegold va abrandar als funcionaris a espavilar amb les autoritzacions.  El mateix 24 de Febrer va escriure als ministeris invocant l’article 51 de la Carta de les Nacions Unides sobre el dret a defensar-se. Baerbock es va resistir però el dissabte ja estava per enviar armes i amb ella tot el ministeri d’exteriors autoritzant l’entrega des de Lituania dels antics obusos de la DDR. Dissabte per la nit Scholz va acceptar enviar Stingers, obusos...si no ho hagués fet, la pressió de Die Grüne hagués estat molt forta però també mireu la responsabilitat de Scholz davant una possible interpretació de Putin l'entrada d'Alemanya a la guerra.    

Ralf Fücks i Marieluise Becks – una altre històrica de Die Grüne, antiga mestra i del primer grup de diputats de Die Grüne que va arribar al Bundestag al 1983 - van ser enviats a Kiev al inici de la invasió. El missatge va ser: envieu tantes armes com pugueu, això no pot ser una altre Siria.  Això ho diu gent que van arribar a fer perdre els nervis al SPD i al FDP amb la política exterior feminista durant la negociació de la coalició de govern. La política exterior de Die Grüne es fonamenta en el manteniment dels drets humans, evitar conflictes portant els actors a la taula de negociació però parlar de rearmament i exportació d’armes a un país en conflicte posa en contradicció a Die Grüne. La política clàssica de Die Grüne de no vendre armes a països en conflicte, l’han creuat de molt.  

 

Die Grüne i la guerra.

El lema No més guerra, Nie wieder Krieg es fonamentava amb l’afany per evitar Auschwitz, ara s’ha  convertir en guerra per evitar Auschwitz. És un canvi substancial, no són matisos.

L’experiència de la guerra dels Balcans, Sbrenica i el terror d’aquells que van patir aquells que no es podien defensar, va canviar el paradigma, i més, quan al 1999 Schröder i Fischer van donar llum verda a Clinton per la participació en els bombardejos a Belgrad al final de la guerra. El New York times va titular “50 anys després avions alemanys es llencen al atac”.  Fischer tenia clar que no demanaria de genolls a Schröder que parés els bombardejos.

El segon embolic va arribar amb l’enviament de tropes a l’Afganistan on Schröder va fer del tema un qüestió de confiança del seu govern. Escac i mat. Molt bona la declaració del ministre de Die Grüne d’aleshores: “El meu si, és en realitat un NO”, però va votar que si a l’enviament de tropes.

Dintre del programa electoral de Die Grüne encara hi ha la no exportació d’armes a dictadures i règims que no respectessin els drets humans o països en guerra. Això s’ho han pulit en hores i sense diferències internes..Ara mateix no hi ha veus dissonants dintre de Die Grüne. La diferència entre Habeck i Fischer, és que Habeck és més transparent amb la seva política. Fischer no.

Joschka Fischer ja estava en sintonia amb els americans des de Maidan -  potser pel seu afany de fer classes a Princeton -  i sempre s’havia posicionat de l’entrada d’Ucrania a la UE en contra de la tebior de Merkel i l’escepticisme del SPD. La impressió és que ara mateix és un canal per on circulen les idees dels yanquees de la costa est.  

 

Habeck el polític més valorat.

Fa dos anys Robert Habeck va declarar al Donbass que la prohibició de lliurar armes a Ucrania no era apropiat atacant frontalment la política exterior de Merkel – i de Scholz – i fins i tot del seu propi partit amb Annalena Baerbock al capdavant. Habeck va haver de callar fins el 24 de febrer.

Die Grüne són els bons de la peli, contra el canvi climàtic o bé la geopolítica i estan jugant amb foc amb Rússia amb un frivolitat que impressiona. Són la mateixa gent que va estar donant la tabarra amb la política exterior feminista i ara s’han posat a comptar Panzer i Stingers com si fos un videojoc. Si Die Grüne no va intervenir ni a Síria, ni donant armes al Kurds al Iraq, però ara sí per que aquesta vegada el front està a 200 quilometres de Berlin .

Les eleccions regionals a Nordrhein Westafalia – Köln - han anat malament pel SPD, clara victoria de la CDU i  pujada de Die Grüne  - increment d’un 11,8% dels vots- en un Land important i històricament fort pel SPD – el Ruhr -. Els del SPD estan gelosos però encara queden 4 anys per les eleccions....i això en política és una eternitat.

 

Esperem que a la Colau no li doni per enviar armes a Ucrania ;).

 


 

NOTA1 :Els del SPD estan gelosos de l’èxit de Habeck i Baerbock, la política de comunicació de Habeck tant transparent i tant detallada agrada al públic alemany mostrant els dubtes interns de les seves decisions. Scholz per contra es mostra com un polític clàssic seguretat en els temes i no fotre la pota xerran de més. Scholz vol contrarestar la conjuntura de Die Grüne apareixent en els mitjans com un Bundeskanzler però no acabar de sonar a pròxim.

NOTA2: El que més inquieta a les bases de Die Grüne és l’impost sobre patrimoni especial finalista per finançar la Bundeswehr, l’excèrcit alemany, ja que temen que pugui haver un espiral armamentista. Durant les negociacions de la coalició entre el FDP i Die Grüne, aquests tenien reserves amb la OTAN....

NOTA3: Des de fa un parell d’anys un parell d’oficials de la Bundeswehr i militants de Die Grüne havien creat una petita associació que serveixi de pont entre la Bundeswehr i el partit. Són seixanta membres i ara mateix són força populars dintre de Die Grüne.

NOTA4: La experta en defensa de Die Grüne, Agnieska Brugger, parla amb de nou concepte de feminisme en el marc de la política exterior – tranquils que no trigarà gaire a arribar per aquests verals -. Esteu advertits.

NOTA5: L’últim article de Fischer al projec Syndicate en anglès 😉.

https://www.project-syndicate.org/commentary/war-in-ukraine-what-it-means-for-europe-by-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada