dimecres, 20 de maig del 2020

Política exterior 2a Part...Els veïns


La política exterior alemanya és d'una retòrica tant buida que es poden intercanviar discursos de fa deu anys pels actuals: que si Alemanya ha tenir una major implicació exterior,  assumir la responsabilitat corresponent al pes econòmic que té, com de mal armada està la Bundeswehr....tòpic rera tòpic. El pitjor és que el Ministre d'Exteriors del SPD, Heiko Maas, que s'ha posat a impulsar l'Aliança pel Multilateralisme juntament amb Japó, Canadà i Australia.... En fi, poques ganes de fer feina per que de feina hi ha: el conflicte del pròxim orient interpel·la directament a Europa malgrat la seva vergonyosa deserció- aquí hi ha per un altre post - , tampoc han fet massa per salvar el Pacte Atòmic amb l'Iran - i això que em vaig llegir un penós llibre de l'actual President de la República, Steinmeier,  dedicat el tema - . Una estratègia a llarg termini sobre com manegar Túrquia o bé Rússia brilla per la seva absència, per no parlar del nord d’Africa, zona d’influència directa Europea. I encara no hem arribat  ni als USA ni a la Unió Europea.

USA

Els americans acusen directament d’avars als alemanys, especialment en les reunions de la OTAN quan els alemanys sostenen que no volen posar el 2% del PIB en Defensa. Mentre s’aprofiten de la Pax Americana,  pacten amb Putin l´aprovisionament de gas barat rus amb Nord Stream 2 Pipeline i això, malgrat la imposició de sancions que USA apliquen a les empreses què participin en la seva construcció. És dels pocs punts on demòcrates i republicans estaven d’acord.
Les coordenades de política exterior americanes estan fora d’Europa, i això ja ve d’Obama: volen que Europa es faci responsable de la seva àrea d’influència, és l’únic punt en què Bernie Sanders i Trump coincideixen. Comença una etapa d’isolament als Estats Units. Si torna l’Estat Islàmic a treure el cap, que s’apanyi Europa.

La Xina

Pels xinesos la famosa frase de Kissinger “A qui truco quan vull parlar amb Europa?”, té resposta i és Berlin i no Brusel·les. Pels xinesos, després dels USA i Rússia venen els Alemanys.  Fins ara els alemanys i xinesos tenien interessos convergents com a potències exportadores: incentivaven l’estabilitat en regions en crisis, asseguraven rutes comercials i impulsaven la globalització.
Al 2007, La Xina superava Alemanya com a tercera economia del món...a 2020, la Xina supera tres vegades el PIB alemany i la pèrdua de pes relatiu alemany enverina la relació: fins ara s´ha complementat però ara són competidors directes i no només en termes econòmics, sinó polítics i geoestratègics.  De fet, la UE ha declarat als xinesos rivals sistèmics des de 2019.
Per una banda, volen vendre cotxes però per l’altre no volen que Huawei participi en la construcció de la xarxa de 5G. Pels xinesos, Alemanya no està preparada per un treball internacional conjunt a llarg termini.

Polònia

Helmut Schmidt afirmava que els polacs, primer eren nacionalistes, després catòlics i finalment comunistes, i malgrat que a les enquestes encara apareix un 30% dels polacs que mira amb desconfiança als alemanys , les relacions comercials i polítiques són excel·lents. Alemanya és el primer partner econòmic amb diferència.
Els polacs sempre havien vist la UE com una enganyifa alemanya per dominar Europa però ara mateix, el que els inquieta d’Alemanya és el seu liberalisme: homosexuals, immigrants...En fi, han vist que entregar-se als USA de la forma en que ho havien fet, no va enlloc.

Rússia

Ostpolitik aquí , Ostpolitik allà però sense contingut. De fet, els russos estan sorpresos de com Berlin reacciona fredament davant atacs als seus interessos estratègics més directes. Una d’aquestes noticies que passen desapercebudes per la premsa és que el Tractat de Míssils de Mitjà i Llarg Abast entre USA i Rússia ha quedat en paper mullat. Primer va sortir Rússia al 2019 i després USA. Això li va costar el càrrec a Schmidt fa 40 anys.
On Alemanya no ha cedit a pressions és en el Nord 2 Stream Pipeline. Si els alemanys haguéssin cedit, els russos haguessin quedat desconcertats. Pels Rússos, Alemanya és estratètigica malgrat que actualment tenen una aliança més estreta amb França. Macron almenys té alguna cosa a proposar.

França

Moltes de les certeses que esperaven els francesos dels alemanys s’han dissipat. Els alemanys ja no són tant fiables i no saben com es comportaran. La CDU no té un líder clar de recanvi  mentre que el SPD està conduit per un parell d’aficionats. Traducció incertesa.
Macron necessita una reforma urgent del UE, major integració, defensa comuna, Europa com a objectiu estratègic i espera una major acció dels alemanys que no es dona. Tant la dreta com l’esquerra francesa resen per que els Verds alemanys arribin al poder, de fet Robert Habeck es va entrevistar la tardor passada amb el Ministre de Finances francès. El gaullisme esperant els jipis dels Verds alemanys.
A la segona meitat de 2020, la presidència del consell europeu passa a mans d’Alemanya amb el Brèxit per davant i repte d’integrar altra vegada Anglaterra a Europa en termes seguretat i econòmics, la unió amb França per planta cara a Trump i el seu menysteniment europeu o bé la crida de Macron per una seguretat comuna.

Així estem, pendents dels Verds alemanys.
L'anunci dels fons de reconstrucció de 500.000M€, cada país respon mancomunadament i no solidàriament per la part utilitzada 😉     

Merkel y Macron pactan un fondo para la reconstrucción de Europa ...          

NOTA1: Els xinesos volien participar amb la construcció del 5G alemany amb l’argument que els xinesos són depenents de la indústria automobilística alemanya.

NOTA2: Els xinesos quan es van assabentar de l’Aliança Multilteral de Heiko Maas van voler participar però el Ministeri d’Exteriors els van negar l’entrada al·ludint la grandària del país.

1 comentari: