dissabte, 12 de maig del 2018

Le Grandeur de la France part II: Macron i Trump


Després del penós paper que va jugar França durant la Segona Guerra Mundial on només va salvar la grandeur gràcies al Partit Comunista Francès i els republicans espanyols que hi van posar la carn a la graella, resulta increïble el pes posterior en política exterior que va tenir en la reconstrucció: Consell de Seguretat, ocupació de Berlin, participació en tots el foros internacionals rellevants obrint la boca, inclús De Gaulle va rebutjar anar a Postdam per que el territori alemany controlat pels francesos el considerava massa petit...Només De Gaulle podia haver col·locat a França en una situació que amb prou feines li corresponia. 


Macron, ocupa l’espai.

Entre un Putin que somia en reconstruir l’imperi soviètic i un Trump que creu que la política no difereix d’un videojoc - Missiles, nice and smart- . Alemanya calla, no ha participat ni el l’afer Skripal ni més important, en el tema de Siria, li ha deixat tot el joc a Macron. 

A la última legislatura Merkel va perdre força crèdit polític amb la crisis del refugiats ja que va xocar amb bona part dels seus aliats tradicionals a Europa i va permetre el salt de l’Alternative für Deutschland. Al 2014, Alemanya va prendre l’iniciativa a Ukrania - en comptes del USA - i la Ministra de Defensa, defensava un participació activa a la Conferència de Seguretat de München. El Bundespräsident Gauck, el Ministre d’Exteriors, Steinmeier i la Ministre de Defensa, Von der Leyen donaven suport a una participació més activa en política exterior – tenim els mitjans i la capacitat -. Quan va arribar Trump a la presidència, el New York Times sostenia que Merkel era la única defensora del liberalisme a Occident.

L’atac a Siria ha estat estretament organitzat per francesos i americans, Donald i Emmanuel s’han estat trucant diariament. Aquesta operació ha estat tramada per Trumps, May i Macron sense la concurrència de Merkel. La única que té contacte regular amb seu homòleg americà, James Matis es  la ministra de Defensa, von der Leyen. Des de fa un any i tres mesos no hi ha ambaixador americà a Berlin (!) ja que els democrates - americans- no donen suport al candidat al Senat. 

Ningú a Washington entén les reserves de alemanyes als bombardejos a Síria. El ministre d'Exteriors alemanys, Heiko Maas (SPD) va mostra les seves reserves per la intervenció de la Bundeswehr a Kosovo al 1999 fa un mes a Der Speigel, imagina’t per intervenir militarment a Síria. La influència Alemanya és baixa a hores d’ara i en el cas sirià, és important la presència americana a Siria per protegir els kurds dels trucs.

En el cas Skripal, Macron i Trump es van posar ràpidament d’acord a castigar Putin. Berlin es va mostra prudent mentre els britànics exigien sancions i solidaritat. Macron va tancar la representació francesa a Moscou. Fins el moment, la política russa era domini exclusiu de Merkel. 


Frogs, el malnom que els americans dediquen als francesos.

Tothom vol parlar amb Macron i no amb Merkel, després de la reunions i conferències internacionals, Merkel torna a l’hotel ràpid mentre Macron no para de fer amics. Macron fa política a través dels discursos i llença idees mentre Merkel fa tot el contrari: només actua si toca i intenta polaritzar el menys possible, com els jesuïtes.  I a sobre Macron, no només fa discursos sinó que envia missils a Al-Assad.  Merkel no entén la política del contacte personal i evitar barrejar les emocions amb la política.

Macron va olorar correctament el potencial que dona Trump per apuntalar-se políticament passant com a defensor de l’ordre liberal, tot citant al pobre Tocqueville. El primer que va fer va ser currar-se Trump amb encaixades de mans eternes i convidant-lo a les celebracions del 14 de Juliol amb abraçada inclosa i dinar a la Torre Eiffel. Trump va afirmar que Macron era fort i llest i el va convidar tres dies a Washington.

Macron a retornat la visita als USA. En perfecte anglès però amb accent Peter Sellers a la Pantera Rosa s’ha passejat pel Congrés americà amb un discurs que puntejava punt per punt el programa de Trump. La polarització no el posiciona com enemic de Trump, just al contrari, els dos es veuen com homes d’acció que han arribat al poder contra tot pronòstic. Macron ha aprofitat per plantar un roure al jardí de la Casa Blanca i xerrar sobre l’amistat entre Lafayette i George Washington.

La Kanzlerin amb prou feines ha rascat un a visita de treball en cap de setmana mentre Macron intenta posicionar-se com l’intermediari entre USA i Europa. No està clar que la simpatia entre Macron i Trump serveixi per alguna cosa: de moment no ha atemperat la hiperactivitat exterior de Trump al Iran, en els aranzels o el canvi climàtic…..La visita només ha servit per fer fotos.

Germans are bad, very bad - Donald Trump

Les relacions diplomàtiques entre Alemanya i els USA està en un punt francament baix: hi ha dos motius crítics la falta de seguiment a la política exterior de Trump sense oferir una alternativa per part de la diplomàcia alemanya – estan sobrepassats -. De fet el pressupost de Defensa alemany roman constant en 1,2% del PIB mentre que França arriba al 1,7% i amb l’objectiu d’arribar al 2% al 2024.

I l’altra punt és el superávit comercial de 68.000M€ que té Alemanya respecte els USA i que segons la tesis de Trump, és injust i degut a una mala negociació americana dels tractats internacionals de comerç.

LA GRAN PENA ÉS QUE TOTS ELS CAPS D'ESTATS EUROPEUS INTENTEN TENIR UNA SPECIAL RELATIONSHIP AMB ELS USA A BASE DE XERRAR TOTES LES INTIMINTATS DE LA UE.


 El presidente de EE UU, Donald Trump, y su homólogo francés, Emmanuel Macron, en la Casa Blanca en abril.



Nota0: Macron va fer esperar Merkel 35 minuts durant la seva visita a París. Macron generalment fa esperar als periodistes….Narcissisme en estat pur. 

Nota1: Un vell periodista francès diu que les informacions que surten del Palau Elisi ja no són fiables. Macron controla els missatges que surten de forma curosa...els assessors callen.

Nota2  A la pregunta de si Trump és fiable, Macron respon que si i cita a un filòsof Emmanuel Levinas, la confiança es regala, no és una cosa que s’hagi de treballar. Un crack!

Nota3: Al Spiegel de la setmana passada surten les millors fotos de la relació Trump Macron. És impressonant.

Nota4: El IMF ja ha advertit a Alemanya que ha d'Invertir més per estimular la demanda interna, reduir el IRPF dels trams mitjos i baixos i baixar contribucions salarials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada