dissabte, 4 de novembre del 2023

Cojuntura Alemanya: abaixeu els tipus!!!!!

La última entrada del bloc era molt de periodistes: drama, decadència i crisis. El problema d'Alemanya no és només una burocràcia empoderada que dona pel sac.La crosta de xupatintes ja existia fa 5, 10 i 20 anys, així que com a contrapunt a l'anterior entrada he agafat el bloc de Heiner Flassbeck, ex secterari d'Estat d'Economia jubilat amb un bon currículum a les esquenes per posar un contrapunt de tant sentir que el món s'acaba. El paio fa força conya de la ignorància de Christine Lagarde al seu bloc. Només us poso un exemple del discurs de Lagarde a Jackson Hole parlant sobre els nivells d'inversió:

“At the same time, our higher exposure to these shocks can trigger policy responses which also move the economy. Most importantly, we are likely to see a phase of frontloaded investment that is largely insensitive to the business cycle – both because the investment needs we face are pressing, and because the public sector will be central in bringing them about.”

La inversió insensible al cicle econòmic per que tant les empreses com els estats tenen tantes ganes d'invertir que no són sensibles als tipus d'interès. Ànims!

La recessió s’agreuja

Indicadors avançats tipus IFO institut i el PMI Market s’enfonsen cada vegada més i tampoc és que hi hagi una causa directa tipus Covid o bé la crisis de les subprime. Entretant les comandes i la producció industrial s’enfonsa més. La construcció ha reduït la seva cartera projectes pels tipus d’interès i els costos de construcció. S’accelera la recessió. El Ministre Federal d’Economia explica que Alemanya ha perdut atractiu com a receptor d’inversions...el problema va més enllà de la burocràcia empoderada.

Un anàlisis de les comandes industrials, de natura molt volàtils però si triem les comandes del sector públic - militars, Next Generation - denoten una tendència més a la baixa. Això és a causa de les petites i mitjanes empreses que pateixen més.


Aquest és el béns de capital... per que veieu l’impacte dels Next Generation i la tendència excloents els fons de transició a una economia verda.

Si mirem la producció indústria i la desglossem en les tres grans branques, construcció, manufactura i béns de capital, la cosa s'està relentint. En alguns casos caigudes de preus i tot. L'amanida es completa amb  tipus d'interès alts a tota la zona euro.




Si agafem els 4 principals països europeus, la cosa no millora, les diferències amb Alemanya venen donades pel cost de l’energia però els preus industrials traient l’impacte energètic mostren un estacament i en alguns casos caiguda de preus.



Els preus al consum seguiran als preus industrials en breu i cauran significativament. De fet aquest més d'ocubre només han pujat un 2,9% per tant segons Flassbeck no hi ha inflació real a Europa i la política que segueix Christine Lagarde és equivocada. La clau de volta és la reducció dels tipus d'interès.



NOTA1: El bloc de Flassbeck

https://www.flassbeck-economics.com/the-german-and-global-malaise-from-the-perspective-of-the-neoclassical-theory/

NOTA2: La majoria d’estudis econòmics (Kiel, Halle, IFO) preveuen que les exportacions alemanyes remuntaran i el superàvit de la balança de pagament passarà del 4,2% al 2022 al 6% al 2023 del PIB gràcies a la reducció dels preus de l’energia. Són hipòtesis de partida optimistes. De fet, els estudis de conjuntura sempre acaben amb la gràfica cap a dalt en forma de stick però el que és cert que les exportacions alemanyes van caient lleugerament -0,9% agost internaual -. Els números semblen que donen la raó a Flassbeck, les exportaciones alemanyes van caure més de l'esperat durant el mes de setembre, la Xina i EUA principals mercats on s'exporta menys...les importacions també han caigut més de l'esperat  mentre el superàvit de la balança comercial es va reduint poc a poc.


NOTA3: Com la majoria de països de la UE, el mercat de treball està on fire, record d'afiliats a la Seguretat Social aquest setembre a Alemanya 40,3M. Si mirem la micro els sectors que més creixen són Turisme, Retail i el treball mitja jornada. Important la Construcció cau significativament mentre que la indústria augmenta en 123.000. . A Octubre, el refredament de l'economia s'ha començat a notar lleugerament al mercat de Treball. Anims als economistes per entendre tot plegat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada