dimarts, 28 de febrer del 2023

Alemanya envia els Panzers

Una altra de militars. Quan en Tarradellas va tornar de l’exili, va ser rebut a la plaça Sant Jaume plena de gom a gom on va exclamar el “ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí”. Al matí següent va trucar al Capità General i li va dir que anava veure’l aquell mateix matí....El Capità General no sabia si detenir-lo o rebre’l com déu mana....al final, li va posar la banda de música i estora vermella. Tarradellas 1 – Capità General 0.

Els 12 Leopards de la discòrdia

Scholz s’ha hagut de menjar l’embolic rus i ha trencat el tabú de la política exterior alemanya: no lliurar armes a països en conflicte. Molts analistes de política exterior estan tranquils després de la decisió, però ha deixat el joc al descobert: Polònia o els Països Bàltics  no els hi ha agradat la tibió alemanya i a bona part de govern americà tampoc: Scholz ha estat demanant sistemàticament a Biden que enviés els tancs Abrams. “És important no deixar-nos arrossegar” va dir Scholz.

La història del Panzers porta des del setembre, però Scholz no volia intervenir fins que hi hagués una escalada en el conflicte. Es van ponderar les alternatives d’enviar els Panzers sense suport internacional: atac nuclear, ciberatacs, atacs a infraestructures com el gasoducte de Noruega...I a partir d’aquí va demanar que els americans s’hi posessin en la qüestió dels tancs. Els americans van arronsar el nas...nosaltres ja hem fet prou i a més, hi ha 200 Leopards prop de la frontera amb Ucraïna més fàcils de moure que els Abrams americans.

Amb l’ofensiva russa d’hivern, Zelenski demana els Panzers com la única opció per aturar els russos. Cada dia parlen Jens Plöter, l’assessor de política exterior de Scholz, amb Jake Sullivan, el de Biden. Els govern americà ha d’afinar per que els Republicans poden posar en qüestió l’acord, però és Macron qui finalment fa de stopper.

Scholz prova d’impulsar l’acord anunciant l’enviament dels tancs Marder – defensius - però els aliats de l’Est d’Europa es comencen a posar nerviosos. Finalment, Biden i Scholz  es truquen. Scholz li diu que quan van aplicar les sancions, hi havia un front comú i  Biden respon que anem junts però que els alemanys han de jugar fort. Segons la versió alemanya de la conversa, Biden ha de preguntar al seus assessor si val la pena enviar Abrams i com ho han de fer. Biden està en un dilema: els seus militars li desaconsellen enviar els Abrams però si vol mantenir el pacte amb Alemanya...els ha d’enviar.

Polònia tira pel dret i envia 14 Leopards mentre que Alemanya apareix com l’obstacle. Finalment, Biden cau del cavall i envia 31 Abrams: Biden prioritza el pacte amb Alemanya als seus militars i la seva política interna, ja que no només els partidaris de Trump veuen això d’Ucraïna com un malbaratament de recursos. Biden possiblement sigui l’últim president transatlàntic.

La unitat europea depèn de l’eix Scholz - Biden

Forces ministres d’exteriors europeus que volien forçar la posició alemanya a base de titulars, quan la ministra d’exteriors els hi demana que comencin a exportar tancs, tracten de fer l’orni...només Polònia aplaudeix. Noruega i Spain volen enviar ara tancs, Finlàndia, Portugal i Polònia estan a totes. Holanda envia 18 Leopards aprofitant l’enviament alemany. Suècia no exclou una participació. Alemanya porta camí de convertir-se en els USA europea, on els països del voltant es puguin lligar: l’exèrcit holandès vol integrar 3 brigades amb alguna de les tres divisions de l’exèrcit alemany. Això però no passarà en els antics països del Bloc de l'Est.

El pas d’enviar els tancs està molt pensat,  Scholz ha embolicat als USA amb els Abrams mentre que Putin rep el missatge adequat: aquesta guerra la guanya occident. Amb els Leopards es poden fer ofensives cosa que els ucraïnesos  tenien limitacions en aquest camp. Amb els tancs es varia la situació militar de forma substancial però per Scholz hi ha línies vermelles: els ucraïnesos no poden dominar el Donbass ni Crimea....no poden acorralar a Putin, és més, si la s’escala el conflicte, Putin pot desaparèixer del mapa (en certa, manera l’han de mantenir poder).

Per contra, Putin no té incentius a negociar: no ha aconseguit els seus objectius i pot suportat una guerra llarga...Per Putin un parell de centenars de milers de morts amunt o avall tant se li en fot. Com la Segona Guerra Mundial, Putin planteja una guerra per esgotament.

Si Scholz no hagués donat llum verda als Leopards, la guerra s’allargaria encara més amb tot el que comporta. No donar suport a Ucraïnia allarga la guerra. Només quan Putin se senti amenaçat s’avindrà a negociar. Els tancs són una pre-condició per negociar. De moment no es veu el final negociat però es fa camí. 

 

La Conferència de Seguretat a München

A la conferència de seguretat hi havia un fotimer d’americans: els caps del senat dels partits demòcrata i republicà, diversos congressistes, el cap de la CIA i la vicepresidenta del govern Kamala Harris que va dir que els USA ajudarien Ucraïna tant com fos necessari. Això i la visita de Biden deixen clar a Putin que  els USA no deixaran penjat a Ucraïna. Els americans volen evitar la impressió davant Putin que, en un moment donat, forçaran que Kiev vagi a unes negociacions de pau.

La principal pregunta de la conferència és com acabem amb la guerra. El ministre d’exteriors ucraïnès respon que és la tercera vegada que li pregunten des de la 7:30 del matí i que serà quan tot el territori ucraïnès sigui alliberat, mentre el representant americà diu que la guerra acabarà quan els ucraïnesos vulguin....No hi haurà pressions per que s’arribi a un acord abans d’hora.  El ministre de defensa afirma amb seguretat que Ucraïna guanyarà la guerra mentre Macron es mostra més prudent (de fet és el president europeu que més vegades s’ha reunit amb Putin i no per casualitat). El ministre d’exteriors xinès Wang Yi anuncia un pla de pau del qual els occidentals sospiten que és un treva per beneficiar Putin. Kamala Harris, adverteix públicament als xinesos, si s’atreveixen a armar a Putin. La guerra acabarà quan els russos se’n adonin que envair Ucraïna ha estat un error.

La OTAN de moment no ha intervingut però estan fent plans per si hi ha alguna agressió als països bàltics, des ciberatacs fins a la marina. De moment no hi ha camins per la pau, tothom es prepara a llarg termini ja que de moment Putin no ha dit ni ase ni bèstia mentre fonts del govern apunten que la guerra encara durarà.

En el seu discurs a la Conferència, Scholz sosté que l’enviament dels Leopards és un canvi tant militar com psicològic. Fins el moment, Scholz no era del partit de la guerra i que amb aquest pas arrisca un desbordament de la guerra cap als països de l’Est i a embolicar Alemanya encara més.... Però no tenia cap més opció.


 


NOTA1: La reunió entre Biden, Scholz, Macron, Meloni i el de UK va ser molt càlida - noteu que l’Estat Espanyol no compta- .

Nota2: Els alemanys estan dividits per la meitat en la qüestió dels tancs i Scholz ha d’obrir el seu discurs a la ciutadania per guanyar suport. Una part de l’elit intel·lectual alemanya va demanar prudència a través d’un manifest EMMA: portem 200.000 morts i moren 1.000 cada dia entre soldats d’ambdós bàndols i civils i ara Scholz envia els tancs per acabar d’inflamar la situació. A l’Est d’alemanya es mira l’enviament de trancs de forma molt més escèptica que l’Oest independentment del partit que militin. Els de l’Est coneixen bé els russos. Aquest dissabte es feia la manifestació pacifista on només han assistit 13.000 persones davant la porta de Brandeburg.

NOTA3: Helicòpters, vaixells de guerra o bé submarins la Bundeswehr va escàs d’això i de caces més val que els demanin als USA. A falta d’un Albert Speer, el ministre de defensa no s’ha reunit amb els principals industrials militars per ampliar la producció tal com va fer el ministre de defensa francès aquest setembre passat. De momen,  malgrat els anuncis d’augment del pressupost això no s’ha traduït de moment en una major capacitat de defensa. Tampoc aquest any s’arribarà al 2% del PIB en defensa. De moment el nou ministre de defensa ja s’ha fet la foto a sobre d’un tanc.

Nota 4: De pas s’ha celebrat la conferència de seguretat a München com cada any. L’anfitrió alemany ha convidat a la delegació xinesa a veure una exposició sobre crims de guerra perpretats per les tropes russes. La reacció xinesa....res. Imperturbables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada