diumenge, 5 de desembre del 2021

Never Mind the tapering: Lagarde i el BCE.

 

L’estabilitat de preus és condició necessària pel creixement econòmic. Aquest és el punt ideològic principal del Bundesbank, - la Ordnungs Politik -. El Bundesbank era una institució independent amb molta força que va patir una OPA per part del BCE que el va diluir en peu d’igualtat amb els altres 18 Banc Centrals. A les deliberacions del Consell, Draghi es passava pel forro les opinions Weidmann, holandesos i finlandesos. La dimissió de Weidmann és un pas en la llarg marxa per la desbundesbankització del Banc Central Alemany i probablement sigui el regal de comiat de Merkel a Olaf Scholz.

 

La dimissió de Weidemann

Els caps del Bundesbank tenen poques traganteres, quan la política monetària del BCE no els hi feia el pes, dimitien. Això ha passat amb Axel Webber  al 2011 – després a UBS – i al mateix any  Jürgen Stark i ara, a Jens Weidemann. 10 anys contra la política monetària expansiva és suficient.  A la carta de comiat als seus companys de feina va dir que la “les autoritats monetàries han d’estar amatents al seu mandat i no anar remolc de la política fiscal”.

Dit d’una altra manera, la política monetària de baixos tipus i la compra de deute ha passat a una altre nivell i més tenint en compte que després del COVID, els preus han pujat i no només als USA, sinó també a moltes parts d’Europa. El discurs de pujada de preus transitòria sona al aterratge suau del Zapatero...i  pitjor...recorda als anys 70  quan va començar la crisis del petroli: bona part dels economistes van afirmar el mateix....que no passava res. Islandia, Corea del Sud i Noruega han pujat tipus ja. La FED estan fent marxa enrera amb la seva política i alguns economistes americans sembla que hagin passat per Frankfrurt per  fer un rentat de cervell. Les autoritats monetàries s’han de concentrar en l’estabilitat de preus i no en els problemes socials.

La lectura política va més enllà, Merkel va  sacrificar Weidemann per Ursula Von Der Leyen. Poder polític per cedir en la part econòmica. La definició de l’europa merkeliana. Merkel va preferir el control polític de la Comissió Europea que lluitar per substituir Draghi al Banc Central Europeu.

 

Lagarde, la banquera “campetxana

Draghi havia estudiat als jesuïtes però és Lagarde qui exerceix com a tal, posant simpatia tant en coloms com falcons per que no es peguin als consells del BCE. Va entrar al càrrec el 1 de Novembre de 2019, just abans de la irrupció del COVID, quan es posava en qüestió la política monetària de compra de deute i tipus d’interès zero ja que l’economia tirava i l’atur baixava.  Draghi va morir matant, fins a l’últim dia va comprar deute d’empreses malgrat en prou feines hi havia arguments a favor...és a dir, es va passar pel forro els  crítics del consell de 19  presidents dels bancs centrals i els 6 del directori.

Lagarde ho ha fet prou bé durant la crisis del COVID però sembla que ens estem passant de frenada: per celebrar el proper centenari de la hiperinflació alemanya, els preus han pujat a l’octubre un 3,5% a l’Eurozona i un 4,5% a Alemanya. El FMI diu que la situació està fora de control mentre la bombolla immobiliària comença palpar-se. Deia un economista anglès que l’estabilitat de preus s’esfuma quan la gent deixa de parlar de la inflació, i ara no és el cas..

Lagarde vol més bon rotllo, vol modernitzar el política monetària i fins i tot tenen un software per detectar quan els comunicats del BCE no s’entenen. Ella és advocada mercantil, no ha fet econometria ni ha passat pel MIT. No passa per heterodoxa sinó que vol està enmig, com els jesuïtes vaja, no té uns principis molt profunds en temes monetaris – és a dir, no és dogmàtica– i va aprenent com s’ha de comportar un banquer central, questió no menor en aquest càrrer on tothom s’ho mira amb lupa: durant la seva primera intervenció pública va dir que el BCE no estava per reduir la prima de risc del deute italià....i va pujar la prima italiana. L’economista en cap, Philip Lane, va tranquil·litzar als inversors.

El confinament la va enganxar a Frankfurt i va portar endavant Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) amb 750.000M€ per comprar deute a empreses i estats i mantenir els tipus baixos i va buscar el suport de Weidemann i la resta de membre del Consell del BCE .Tothom hi estava d’acord i fins i tot va pujar l’aposta de 1.850.000M€. No sabem si va comprar deute de LVMH 😉, el que si sabem és que va el balanç del BCE s'ha multiplicat per 4 des de 2008.

 

Under pressure...

La lluna de mel ha durat fins aquest estiu. Lagarde va organitzar un torbada informal a la Selva Negra amb els diversos membres del Consell del BCE per xerrar de política i prendre vi per les tardes. La nova estratègia s’engloba fins i tot en la lluita contra el canvi climàtic – terreny pantanós per un president del BCE – per després deixar l’objectiu del 2% i tolerar una major inflació sense pujar tipus. En fi, Lagarde és presonera de la seva estratègia, no pot sortir de la PM expansiva sense posar en joc un crash. Macron té eleccions a l’Abril i ningú sap quan aguantarà Draghi com a president italià. Italia i França marquen l’agenda i de pas a Lagarde i la PM, mentre que la inflació fot pressió per pujar els tipus. The beginning of the end.

 

JA PODEM RESAR PER QUE EL POWEL NO PUGI ELS INTERESSOS MASSA RÀPID - divendres van pujar els preus de novembre un 6,2% interanual als USA, a Alemanya un 6%. 

 

 NOTA0: Aquest Nadal us podeu comprar l'últim llibre Nicholas Wapshott sobre Samuelson i Friedman. Conclusió: la quantatitat de diner no és un indicador per la inflació, en la mesura que és impossible definir la quantitat de diner, però no deixa de ser una variable important totalment descartada pels policy makers del BCE. Alguna cosa tindrà que veure.

NOTA1: Weidmann. És un economista conservador al capdavant d’una institució conservadora, un falcó. Al setembre de 2012 es posar un marxa el mecanisme OMR Outright Montary  Transaction  que de facto era un rescat als països europeus davant de la bancarrota. Al 2015 va seguir PSPP, la  compra de deute massiva i a 2020 el PEPP del Covid.   Des de 2016 estan els tipus a 0 a l’Eurozona, s’han comprat bilions de deute i fins i tot el parking de diners al BCE està a menys 0,5%. El front Holanda, Alemanya Finlandia ha fracassat davant els 25 membres del  Consell del BCE. Pocs cops ha perdut els nervis, el 2019 va ser un d’ells quan va declarar al Das Bild que el BCE s’havia passat de la ratlla. L’estirabot es deu a que no el van posar amb ell en comptes de Cristine Lagarde. A sobre al desembre de 2020, es demanava al BCE major “flexibilitat” o sigui comprar deute directament dels estats membres. A Weidmann quasi li agafa un cobriment. Potser com Axel Webber pot veure que després de donar classes a la Universitat, i passar pel Consell del BCE, millor guanyar una pasta en un banc suïss. No hi ha res més sospitós que un professor d’economia codiciós.

Nota2: Però Lagarde és molt més que banquera: fotografia la caiguda del sòl des del pis 40 de la Torre del BCE, diu que voldria fer una exposició de fotos i aconseguir un bon nivell d’alemany.  Explica que va a comprar al supermercat i es fixa en els preus de la llet, iogurt o el pa però que el de la benzina no el té controlat per que  a nivell privat es mou en bici per Frankfurt.

Nota:3 De Guindos anuncia que hi ha indicis de bombolla immobiliària, els preus estan pujant com el 2005 i vol posar fre pujant els criteris de risc dels bancs per atorgar hipoteques.

Nota4: La última declaració de Lagarde diu que la situació d’inflació pot durar més del que hom esperar. I no és només la benzina, les patates han pujat un 35%

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada