Des de fa setmanes es multipliquen les males notícies econòmiques, grans empreses com Lufthansa o Bayern han presentat resultats negatius mentre Thyssenkrupp, Siemens o el Deutsche Bank volen retallar plantilla. Alguns proveïdors de la industria automobilistica han anunciat concurs de creditors (Eisenmann). Els experts compten amb un creixement inferior al 1% del PIB Alemany durant el 2019. El creixement del primer trimestre ha estat del 0,4% i tothom es va sorprendre...aquest semestre s'espera fins i tot una caiguda. Els indicadors avançats són preocupants.
Els empresaris: preocupant
Indicadors sobre el clima economic, el més imporntat és el que fa el IFO Institut amb un enquesta a 9.000 empreses. L'índex està al mateix nivelll que a juny de 2009. En el sector indústrial les expectatives están en caiguda lliure: les comandes están baixant. Aquesta caigua es compensa amb la Construcció i els Serveis. Aquest indicador afina molt per predir les caigudes però no afina en la dimensió de la catástrofe. Podem estar davant d'una recessió o desacceleració.
Respecte l'economía real, la producció indústrial ha caigut un 3,7% al Maig en comparació amb el Maig de 2018. La taxa d'ús de la capacitat indústrial davalla i el encàrrecs a la industria cauen. La industria automobilística ha produït un 25% menys de cotxes que el juny de l'any passat - L'acumulat anual és del 12% en negatiu -. El CAR Institut preveu un reducció de les vendes de cotxes durant el 2019 que no s'ha vist des de fa 20 anys. El mercat xinès trontolla i el model exportador Alemany ja veurem com aguanta.
El sector Maquina-Eina segueix el mateix patró que l'automobilistic, els comercials veuen que les empreses no inverteixen tant i que són més prudents alhora de fer comandes. Durant el maig van caure els encàrrecs un 7%. La industria química un 4% cap avall interanual, un indicador clàssic per que molts sectors econòmics depenen del seu output. El 28% del VAB -valor afegit brut- Alemany és industria pura i dura, mentre que a Gran Bretanya és el 19% i França el 17%.
Si mirem el consum, el comerç minorista va reduir vendres un 1,6% interanual i la construcció tampoc pinta bé...els encàrrecs al Abril han baixat un 4,2%.
Mercat de treball: s'aguanta
Respecte el mercat de treball: l'indicador avançat és el treball temporal, l'any passat es va reduir del milió de treballadors fins als 924.000 sobretot a la industria automobilística, degut els canvis normatius. La jornada reduïda ha augmentat en 41.000 persones, tres vegades més que l'any anterior, per la caiguda de la demanda. Malgrat tot en termes globals el treball parcial conitnua a nivells molt baixos en comparaicó amb la crisi de 2008. La parada encara no s'ha traslladat al mercat laboral però aquí hi apareixen causes estructurals - caiguda demográfica, el mateniment de plantilles per part de les empreses i el creixement del treball parcial en el sector Serveis-.
Els ocupats han pujant en 1.000 persones durant el mes de juliol respecte maig. Internaual representa una caiguda de 50.000 llocs de treball. A Alemanya hi ha feina però el ritme de creixment s'ha alentit. Malgra tot, qui està a l'atur mai ha pogut trovar una feina tant rapidament.
El crèdit: preocupant
Normalment els tipus d'interès a llarg termini són superiors als tipus d'interès a curt. Un quan hom inverteix en deute alemanya a 10 anys està assumint un major risc, bàsicament per la variable temps, i per això hi ha una prima sobre una inversión a 2 anys vista. Actualment succeix el contrari, els tipus a curt són superiors als tipus a llarg i això no té sentit econòmic a no sé que s'olori una crisis i es busqui refugi en inversions a llarg termini. Als USA sempre ha passat un fènomen d'aquest tipus en una distancia d'entre 6 i 24 mesos de la crisis "real". Estem molt aprop que això passi amb el deute Alemany però als USA ja ha passat. Aquí cal tenir en compte tot l'impacte de la política monetària tant als USA com a la UE i el seu efecte en els tipus.
Europa Global
Hi ha recessió quan el creixement del PIB respecte l'any anterior és negatiu, el IMF té una previsió per l'Europa de 1,3 pel 2019 i 1,6% pel 2020 - Alemanya 0,7% i 1,7%-. El creixement econòmic patina una mica però altres indicadors parlen en contra, l'ocupació a europa ha crescut 1,3% fins als 160 milions d'ocupats, per no parlar del efecte riquesa per l'increment dels preus de la vivenda, l'evolució d'accions i bons, el sector de la contrucció i l'estabilitat dels Serveis juntament amb un política fiscal lleugerament expansiva.
Fins el 2021 no s'espera que la inflació sigui del 1,6%. El déficit agregat de l'Eurozona arriba al 1,2% del PIB nominal, per sota dels criteris de Maastricht. Hi ha marge per una política fiscal expansiva i reducció d'impostos. Si s'estirà el consum pot ser un factor clau per arrossegar el creixement i la productivitat.
Draghi, no espera una recessió, però té por per això manté els tipus. A risc d'equivocar-me, em quedo amb Schumpeter: el mercat ha pronosticat 8 de les 5 últimes recessions - almenys pel proper curs -.
BONES VACANCES!
BONES VACANCES!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada