dilluns, 24 d’abril del 2017

El llest...Frank-Walter Steinmeier I

Aquesta setmana santa he aprofitat per llegar-me l'últim llibre Frank-Walter Steinmeier  Flugschreiber mal traduït "Notes des de l'avió". Quan el va escriure encara era Ministre d'Exteriors i no Bundespräsident i en ell esperava trobar els punts crítics de la política exterior alemanya, però m'ha decepcionat una mica està ple d'obvietats en plan per fer "política exterior és important saber història i geografía" o bé anecdòtes per fardar de bona relació amb els USA: John Kerry li va regalar un disc de Herbie Hancock dedicat. Malgrat cita forces vegades a Willy Brandt - i cap a Helmut Schmidt - el nano  no arriba i axò que és bò -  és el polític més ben valorat a Alemanya i un cervell del SPD- ..... És d'agraïr per això, que encara que té poques idees, aquestes són clares...


La política exterior alemanya: ordre.

La influència alemanya creix cada cop més al món: econòmicament, culturalment.....cada cop es demana a Alemanya un rol més actiu en la gestió de les crisis internacionals, cada cop més recurrents. Els països conflicte demanen consell a Alemanya sobre com ha gestionat la seva història d'èxit durant la Guerra Freda. En síntesis, es demana més participació a Alemanya en el terreny internacional - per exemple en el P5, el Consell de Seguretat - com a element necessari per la ressolució de conflictes i no com a Mittelmacht - mal traduït el país dominant a Europa -.

En un món cada cop més estret, on es desdibuixen les fronteres cada dia, on les crisis de l'altra punta del món afecten a Alemanya, l'aïllament - passar de puntetes-  en un món globalitzat no és una opció raonable i més davant la responsabilitat histórica d'Alemanya: els últims 70 Alemanya ha estat objecte d'estabilització -Ordnung- i ara ha de contribuir a la estabilització.

Alemanya està en molts aspectes: culturals, econòmics i tecnològic lligat amb e món i per tant, està interessat en mantenir un ordre internacional estable. El benestar i la seguretat alemanya depèn d'això i per tant és objectiu de la política exterior alemanya. Alemanya com motor d'estabilitat.

La política exterior alemanya s'ha basat històricament en tres pilars: integració europea, partenariat amb els americans  i un rol actiu en que hi hagi un "ordre de pau" friedensordnung a les Nacions Unides  i altres organitzacions multilaterals. La crisis europea o bé les relacions amb els USA ( NSA, Iraq, Guantánamo...) estan sota pressió i cada cop hi ha una major bilateralització de la política exterior. Steinmeier aposta per una ordre multilateral - que lliga en un món no polar - on que estiguin les regles clares: Alemanya s'hi compromet amb aquestes regles però la resta de països també. Un bon veïnatge necessita regles clares.

Steinmeier alerta contra "cimerització" de la política exterior i busca la renovació de l'ordre sorgit al 1945 davant els nous problemes de media ambient o bé els reptes que plantegen les TIC. Cal una ordnungspolítik per fixar el camp de joc;)


La diplomàcia del business

Des de la Caiguda del Mur, estem en un món no polar, les plaques tectòniques de la política mundial es mouen pressionant l'arquitectura sorgida de 1945 i en la búsqueda d'un nou ordre: per una banda apareixen les economies emergents - Xina, India, Brasil - que busquen el seu lloc al món i per l'altra l'aparició de conflictes dintre dels Estats- ISIS - i no entre Estats. L'enfortiment dels Estats dèbils passar  per la seva obertura  exterior - econòmicament, políticament i culturalment -, i aquí Alemanya pot ajudar. Més obertura = major confiança = major enfortiment i legitimació de l'Estat. L'ordre internacional necesita Estats que es comprometin en aquest ordre.

Alemanya està més conecta i és més internacional del món que mai i més que qualsevol altre país. La gent quan pensa amb Alemanya pensa amb productes i tecnolgia. Apart de la responsabilitat histórica, Alemanya té una responsabilitat econòmica,  ja que s'aprofita de l'obertura exterior, i per tant, és la que té major interés en que hi hagi un ordre internacional ben establert.  Els productes alemanya es troben a tot arreu del món, i per que les Mittelstands exportin cal un ordre internacional.

La política exterior alemanya cuida i protegeix els interessos de les empreses alemanyes. Les empreses alemanyes representen fiabilitat i un cop s'instal·len en un país s'hi comprometen, a diferència de les empreses anglosaxones, que obren nous mercats més ràpidament. La inversió alemanya ajuda al desenvolupament econòmic, i això té un transl·lació política, en la mesura que genera una aspiral de confiança mutua per parlar de les coses que no rutllen políticament. En síntesis, canvi econòmic té a la llarga canvis polítics.  I és més, Alemanya és experta en superar contradiccions dintre del camp econòmic com pot ser l'anivellament d'interessos entre economía i ecologia.


Europa, en revisió.

Quan el Ministre d'Exteriors alemany està fora de la UE, tothom li pregunta per la situació Europea. Des de fora de la UE s'admira el model Europeu de benestar, i és el que tothom vol aspirar. Ara bé, al model europeu li han sorgit forces competidors a escala internacional i hi ha força competència amb altres sistemes d'organització política i econòmica, amb la qual cosa el model està a revisió.

La relació de multilateralitat i partenariat dintre d'Europa ha deixat de ser presuposada: la crisis financerra, l'ascens dels euroescèptics, el brèxit, els refugiats ha posat en tensió la UE. Cada cop hi menors contactes multilaterals i més bilaterals i els problemes requereixen una resposta conjunta dintre de la UE, que cada cop és més difícil.

Alerta contra"identity policies": tendència a l'aïllament, la noció de nosaltres-vosaltres i la dialèctica amic-enemic per enfortir la pròpia identitat. Aquesta és un política de la por que no afavoreix la unitat europea. I això ho diu en un discurs a Polònia: on ho fia tot als 2M de joves polacs i alemanys que han fet intercanvi d'estudis.

Steinmeier destaca la relació d'AMISTAT que té amb l'equip d'Exteriors francés: té més contacte que amb la seva familia. Els equips es conèixen i la relació és fluïda....- li falta per això, parlar millor de Laurent Fabius ;)- i consensuen posicions mutues. L'únic espanyol que surt al llibre és Javier Solana, del qual ha après molta política exterior i al que sempre demana consell amb un copa de vi.


Resultat d'imatges de steinmeier




Nota1. El despatx del ministre és el mateix que el que feia servir Erich Honecker i en el soterrani els nazis amagaven l'or ja que era l'edifici del Reichsbank durant la guerra.

Nota2. El Goethe Institut com a instrument política exterior....no només ens dediquem al business i la política ;). Segons Willy Brandt, cultura i formació és la tercera pota de la política exterior. Steinmeier es queixa de infrafinançament amb 1.600.000M€....Schäuble!!!!!

Nota3. Es veu que la policía motoritzada de París talla el tràfic i et porta de l'Aeroport Charles De Gaulle fins al Palau del Elisi en 15minuts.

Nota4. És curiós que en alguns discursos no pari de sortir de la paraula Ordnung / Ordnungspolitik i no tingui res a veure amb Eucken ;). La paraula Ordnung supera a Eucken i Steinmeier.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada