diumenge, 25 d’octubre del 2015

El DAX cap als 11.000 punts!


El meu amic de Sort, no para d'insistir-me per que faci un post sobre com va la Borsa alemanya, així que com fa temps que no m'hi poso a fons, m'he revisat diversos blocs per prendre'ls la temperatura.



Per escalfar....una mica de cojuntura

Com pot ser que amb un tipus d'interès tant baixos ( l'euribor a 12 mesos està al 0,13%!!!!), els preus dels petroli a la "meitat" i una divisa roçant la paritat amb el dòlar esperi tancar el PIB pel 2015 amb un creixement del 1,7%?????  Aquesta és la última revisió que ha fet Sigmar Gabriel del Wirtschafstministerium pel 2015. El gap entre l'output real i el potencial encara no s'ha tancat ergo hi ha marge per una política fiscal més expansiva: el superávit pressupostari del Schäuble és de 21.000 M€ per aquest any, un 1,4% del PIB... per a què collons estalvia el Schäuble?


El creixement salarial a Alemanya - entre el 3-3,5% per aquest any - i la caiguda dels preus de la producció indústrial (aquí suposo que seria el IPI)  amb un 1,7% ( descomptant l'Energia la caiguda seria del 0,5%) provoquin que el ritme de creixement dels beneficis empresarials dificilment sigui sostenible en el temps .


El DAX-30


Agrupa les 30 empreses alemanyes més important i durant el 2015 l'índex ha guanyant un 19% - en els útlims tres anys un 50% acumulat- (visquen els ETF).  En aquest índex hi ha de tot, però té un forta dependència del sector automobilístic: l'escandol de VW afecta directament a la cojuntura económica alemanya: si les vendes de VW cauen un 10%, el PIB alemany es redueix un 0,25%, és a dir, 7.500 M€ sense tenir en compte les pèrdues dels proveïdors! La caiguda del 40% de VW a la Borsa de Frankfurt només és comparable als grans escàndols que ha patit l'índex des de que es confegir ara fa 27 anys,

 

DAX 30



A part de VW amb una caiguda del 33% els últims tres mesos,  els grans perdedors són les elèctriques com RWE o bé E.on que porten unes caigudes acumulades del 32% i el 20% per no parlar de Thyssen Krupp que ha caigut un 21% i del CommerzBank i el Deutsche Bank amb caigudes del 15% i 10% respectivament. Per contra els que més tiren són Tecnològiques i Farmacèutiques com Fresenius amb un 60% de creixement acumulat en un any, Deutsche Telekom i Infineon amb un 55% i 56% de revalorització i Deutsche Boerse amb més del 50%.



Car o barat?

1/ El preu de les accions és el doble que el valor en llibres del DAX, cosa que preveu unes expectatvies de beneficis elevades (l'Eurostoxx arriba al 2,9)

2/ El PER ( Kurs-Gewinn-Verhältnis - KGV), el preu de l'acció partit pel seu benefici,  és alt, del 18-20 de mitja mentre que l'històric oscil·la entre el 13-15 això vol dir que que el preu de l'acció (numerador) és alt.

3/Un PER entre 18-20 implica que els beneficis empresarials han de créixer un 30%, cosa que no sembla realista donat un creixement del PIB del 1,7% previst pel 2015.

4/ La caiguda del euro permet que els inversors estrangers comprin accions europees més barates i això les impulsa cap a dalt.

5/ La mitja del rendiment de les accions del DAX és del 6,3% , superior a la rendiblitat per dividents del 3% i molt superior al 0,6% del Bo alemany a 10 anys. És a dir, el mercat de renda variable cotitza amb un prima important respecte el de renda fixa. Segons aquest gràfic sembla que hi hagi d'haver un crash però sense una caiguda de substancial beneficis o del PIB és difícil que això succeixi.






Grafik: DAX und REXP, 1988-20151007


NOTA: El mercat de renda fixa actualment pot generar problemes llarg ja que els la TIR del Bo a 10 anys és extremadament baixa i per tant els canvis en la política monetària que elevin la TIR provocaran caigudes important en el mercat de renda variable. També val a dir que un increment de tipus provocaría fortes pèrdues els tenedors de renda fixa: és l'efecte contrari de quan la TIR del Bo del Reino de España estava al 6% i els bancs espanyols es van inflar a comprar deute....amb la seva venda han aguantat el compte de resultats.

 
 
Risc 1: Els xinos


Cap país ha importat tantes de matèries primes com Xina, així que les variacions en el seu creixement afecten automàticament al mercat de divises de països tant dispars com Canadà, Australia, Sud Àfrica, Brasil, Nigèria o bé Indonèsia ja que la Balança de pagaments es veu greument afectada.

Per les economies al voltant de Xina, tal com Japó, Vietnam o bé Korea l'alentiment del creixement xinès té un efecte recessiu. Xina altra vegada vol compensar la debilitat de la demanda interna i l'excés de capacitat impulsant altra vegada les exportacions via devaluació del Yuan. El que és inquietant són  nivells d'endeutament privat a la Xina poden provocar una recessió de balanç en el moment que hi hagi un crash borsari o bé esclati el mercat inmobiliari:


Grafik: Private Verschuldung in den USA, UK, Japan und China
 

La meva impressió personal és que això de l'Economia xinesa la deuen manegar màxim 10 persones - és el que tenen els règims autoritaris -. Les xifres no són fiables però el que està clar és que no són idiotes (a diferencia d'altres països europeus): no és d'esperar cap crash borsari a la Xina i en qualsevol cas la seva desacceleració afecta "indirectament" a l'economia Europea.



Risc 2: la Carbon Bubble


La caiguda dels preus del petroli, gas o bé carbó poden esdevenir estructurals i no cojunturals donat els riscos ecològics i el calentament global que estan portant a pensar seriament en una reducció estricta de les emissions de CO2 a l'atmosfera. La low carbon economy fa real la possiblitat que les reserves de gas, petroli i carbó es quedin sota terra for ever.


EN DEFINITIVA, SI HI HA DUBTES A LA BORSA....FOTEU-LI PAPER!!!! GRÀCIES MARIO....Els gestors de fons de tota europa cobraran bonus - els dolents inclosos -!!!!!


Traders work at their screens in front of the German share price index DAX board at the stock exchange in Frankfurt
 

NOTA1: Guanyadors i perdedors del DAX

http://www.boerse-frankfurt.de/de/aktien/indizes/dax+DE0008469008/zugehoerige+werte?sort=change_rel&sort_d=desc


NOTA2: Els Xinos

 
NOTA 3: El bank of england i la carbon bubble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada