dijous, 10 de febrer del 2022

L'utopia tecnològica s'enfonsa: Peter Thiel

 Jefferson tenia un somni, que els nous Estats Units fossin un país de petits propietaris, pagesos propietaris de la casa i la terra, sense grans oligarques que dominessin...una societat equilibrada on bona part de la població tingués a l’abast els seus mitjans de vida. És l’esperit de la  Declaració d’Independència...no vam fer la independència per caure en el despotisme il·lustrat o bé la tirania. La traducció catalana del somni jeffersionà és la caseta i l’hortet d’en Macià, que ja ho tenia clar.

 

Peter Thiel: la fi de la utopia del Sillicon Valley

Fundar una startup per enganyar la mort, conquerir Mart o crear ciutats flotants al marge dels Estats  - Seastaeds – són coses que només es poden dir en anglès per que si t’ho expliquen en català et pixes de riure. Però clar, els que diuen aquestes coses són tios de Standfort  i concretament Peter Thiel amb un fortuna de 6.000M$, al consell d’administració de Facebook des de 2004 - i mentor de Zuckerberg - i assessor de Donald Trump. La adjectiu és inquietant.

Peter Thiel va parlar de com  de fastigós és el món dels rics, però no anava de mansions ni de iots sinó que es referia el World Economic Forum de Davos, on es concentra bona part de l’elit financera. Es queixava que no hi havia pensament independent, només representats d’interessos... Presidents d’empreses globals, caps d’Estat, dirigents de ONG, una autèntica distòpia.  Un discurs de 20 minuts fet aquesta tardor i contenia totes les seves idees: pessimisme apocalíptic, escepticisme de l’economia global i la por de la dictadura de l’esquerra benpensant.

Els típics llibertaris americans i la utopia jippy del Sillicon Valley ja fa temps que s’ha interessat pel poder polític. Thiel serà un dels principals assessors de Trump durant les eleccions de Novembre de 2022 i es promou com a titellaire polític de moviments populistes arreu del món. Durant les pròximes setmanes Sebastian Kurz, ex-kanzler austríac passarà a la nòmina de Thiel Capital. La prova que el nano té aspiracions.

Thiel passa per conservador però el que vol posar en qüestió és la pròpia democràcia: els impostos són totalitaris i la democràcia és la negació del individu. Democràcia i llibertat no van juntes. Thiel observa els anys 20  del segle XX com l’últim període de llibertat abans de l’Estat del Benestar i l’ampliació dels drets les dones. Tothom ha de poder votar però la democràcia no resol res. Estem en una linea molt fina amb la “dialèctica de los puños” de Jose Antonio Primo de Ribera.

 

Trump Novembre 2022

Thiel va col·laborar amb 1,25M$ a la campanya de Trump quan Trump estava en el pitjor moment acusat d’abusador de dones. Una aposta de gestor de capital risc, una inversió arriscada, però relativament baixa – 1,25M$- però amb uns beneficis extraordinaris. Aquesta jugada li va permetre entrar a la White House. Al 2019, la seva firma Palantir de software va rebre un comanda del ministeri de defensa americà de 800M$. Calculeu la TIR.

El següent instrument és Blake Masters, el candidat República a Senador Arizona  i amb nòmina a Thiel Capital. Company de facultat a Stanford a dret i “negre” del llibre “One to Zero” on Thiel sostenia que la competència perfecte és per perdedors i que tota aspiració d’una empresa és el monopoli. The winner takes it all.  Blake Master vol manegar la campanya electoral com una startup amb la primera prioritat de tancar la frontera amb Mèxic, regular Twitter i Facebook per que les opinions políticament incorrectes conservadores no siguin vetades i donar suport a les families per que les dones no hagin d’anar a treballar i es puguin dedicar a la família.

De Blakes en té a patades, JD Vance un jurista de Yale de l’America interior desestructurada per la globalització. Té un best seller famós que explica l’enuig de l’America profunda davant l’elit de Washington que feia calers a costa d’enviar llocs de treball a Mèxic o bé Xina. Com que aquestes opinions no es poden difondre a través de Twitter o Facebook, no hi ha una democràcia real als USA. Thiel li ha extès un xec de 10M$.

Biden va treure 51,3% dels vots als USA, si arriba a treure el 51%, Trump seria president ara mateix. L’estratègia de Trump per arribar a la casa blanca és dificultar les condicions per accedir a les urnes canviant la llei electoral dels Estats que controla...agafant-se a Jefferson, ferm partidari del poder dels Estats Federals davant el govern central. Podem resar per que Biden aguanti, la inflació no pugi, la criminalitat baixi, Putin no la liï, els talibans estiguin tranquils....

 

Com es fan els calers: Palantir

És impossible pintar el quadre Peter Thiel sense parlar de Palantir, empresa de software creada per Thiel a partir de Paypal per detectar transaccions fraudulentes, amb suport explícit de la CIA americana i cotitzant al Nasdaq.

Palantir ofereix dos productes Gotham per serveis de notícies, agències de seguretat i militars i Foundry per empreses “civils”. El tema és que fan un sniffing de gran quantitat de bases de dades diferents per ser estructurades: mails, trucades, xats, entrades per l’aeroport.... D’aquí surt un dashboard amb les conclusions i que fan servir moltíssimes agències de seguretat, Airbus o la ONU. Té punts més que foscos com la participació amb la campanya de desinformació i ciberatacs contra Wikileaks al 2011, les dades al departament d’immigració dels USA, un projecte militar desestimat per Google amb drons que Thiel va acollir acusant a Google de traïdors. Fins i tot George Soros va fotre el camp com a inversor.

L’estrategia de comercialització a Europa és fantàstica: software gratis per lluitar contra el COVID a canvi de xuclar gran quantitat de dades sensibles. Van picar el govern grec i l’holandès. L’altra via és la dels resellers, està sense que es noti, com va ser el cas de l’Europol i que no va funcionar per problemes d’integració i el tractament de dades sensibles – menors...-. Cada cop hi ha més dubtes de que Palantir treballi directament pels serveis secrets americans.

Fa pocs mesos es va entrevistar el CEO amb Ursula Von Der Leyen sense que les actes de la reunió sortís res clar.  De fer quan es va posar en marxa la iniciativa X Gaia, que preten desenvolupar un software de defensa independent dels USA i amb els standards de protecció de dades europea. El primer partner era Palantir...marramiau.

 

No cal dir que Thiel es fan del Bitcoin i de Satoshi Nakamoto.

 

 

Nota0: Assessorava un empresari de Sant Adrià del qual vaig aprendre molt, havia sortit de l’empresa on estava per muntar el seu negoci amb tres socis, un d’ells discapacitat...va acabar molt malament. Em va dir, mai montis negocis amb discapacitats: quan tu mires la finestra veus a gent passejant tranquil·lament però el discapacitat veu fills de puta i barreres arquitectòniques. Una mica passa el mateix amb Peter Thiel, sembla que va patir bullying i li va costar molt assumir la seva homosexualitat.

Nota1: L’afer de Hulk Hogan, el lluitador, és aterrador, una empresa de media va publica un vídeo de Hulk Hogan amb una dona i aquest va demanadar el mitjà de comunicació. Thiel va posar 10M$  ajudar a Hogan en la demanda, que va guanyar i el mitjà de comunicació va haver de pagar 140M$ quedant en bancarrota el mitjà. Thiel ho va fer per venjar-se del mitjà de comunicació ja que va fer públic la seva homosexualitat. Netflix volia fer una sèrie, només us dic això. 

Nota2: Thiel va donar suport a Musk en els pitjors moments d'aquest. Malgrat tot, han tingut algun enfrontament del qual Musk no ha volgut venjar-se...probablement li tingui por o sap que en algun moment haurà de recórrer a Thiel.

Nota3: La iniciativa X Gaia,

https://www.data-infrastructure.eu/GAIAX/Navigation/EN/Home/home.html

 NOTA4: Per si us voleu comprar una casa al mar

https://www.seasteading.org/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada