dilluns, 26 d’agost del 2024

Immigració, mercat laboral i creixement econòmic

 Als turcs del segle XVI els hi faltaven persones així que eren força liberals acceptant cristians, conversos i jueus als seus territoris. Hi va haver un flux significatiu de cristians que van anar a raure a l’imperi otomà. La tendència s’ha invertit i de quina manera: una setmana abans del confinament estava en una conferència d’un gestor de fons que explicava que quan siguem vells, veurem Catalunya plena d’africans. A Nigèria cada dona té 7 criatures. Per cert, al catalanisme també li falten homes i dones.

La demanda: Fam al mercat de treball

El 15% dels contribuents a la seguretat social no tenen Deutsch Pass i són 5,3 de 35M de treballadors alemanys cotitzants – de 45,9M població ocupada- . Sense immigrants no es podrien cobrir molts llocs de treball, la immigració és un bon negoci per Alemanya – malgrat alguns estudis -.

Fins el 2035 faltaran 7,2M de llocs de treball per cobrir. Durant el 2023 ha incrementat l’ocupació en 264.000 persones i només són immigrants, el nombre d’alemanys  treballant  s’ha reduït en 77.000. La creació d’ocupació doncs, és exclusiva de la immigració. Si descomptem  refugiats ucraïnesos, sirians o afgans, venen gent de la Índia o Turquia. Aquests són els que s’estan ocupant en el mercat de treball.

Alemanya necessita 400.000 immigrants anuals per mantenir la població ocupada constant. L’impacte de la digitalització i la intel·ligència artificial afectarà al mercat de treball impulsant una millor qualificació de la mà d’obra però en qualsevol cas es necessiten immigrants.

Si la mà d’obrar qualificada es jubila, es redueixen les inversions en sectors innovadors. Menys mà d’obra no només significa menys força productiva, sinó que afecta a la divisió del treball: si falta mà d’obra qualificada es redueixen les inversions en els sectors més dinàmics. Si falten cuidadors de gent gran, s’han d’ocupar familiars que podrien està fent altres coses. Això impacta directament en la productivitat. S’anomena l’empobriment silenciós.

Segons els experts falten 1,5M de llocs de treball. Malgrat la crisis del sector de l’automoció es necessita un 30% més de personal. Es calcula que el cost de la falta de personal és de 49.000M€. La falta de personal limita el creixement, és a dir, si l’economia utilitza tota la força laboral, el creixement que pugui sortir d’aquí és més aviat escàs - el zero coma - mentre el PIB potencial està per sobre del 2%.  Això no va a millor, aquest any es jubilen 450.000 persones que no tenen substitut entre els joves.  Fins i tot estan nerviosos els sindicats per que la falta de mà d’obra en sectors crítics pot posar en perill indústries senceres.

Per evitar s’han de buscar les reserves de treball al mercat laboral. Reduir treball a temps parcial: dels 45 milions d’ocupats alemanys, 16M treballen a temps parcial – és a dir 18-20 hores la setmana – i el seu valor és constant independent de si falten treballadors o no al mercat de treball.  No cal dir que s’ha d’allargar  l’edat de jubilació i/o la jornada laboral, però per això cal crear incentius incrementant salaris, reduint contribucions a la SS o bé desgravacions al IRPF....

La nova cultura de benvinguda

Les grans empreses alemanyes no busquen entre els demandants d’asil la força de treball especialitzada.  Es creuen que hi ha un indi molt espavilat esperant la seva oferta de treball per venir a Europa. Però no funciona així a la pràctica, primer s’obren filials occidentals instal·lades a la Índia que capten el talent i al cap d’un temps l’envien als USA, Europa o on faci falta. Aconseguir el NIE alemany és un malson: mails no llegits, telèfons que no s’aixequen...Les autoritats se centren en el flux migratori sense fer diferències entre mà d’obra qualificada i els que tenen baixa formació.  S’ha de distingir entre ambdós per que realment hi ha una competència internacional pel talent. Els immigrants als USA paguen 10.000$ per una Visa de treball mentre que alemanya 75€ i 110€ per l’estada. A més a més, als 16 Länder hi ha 540 administracions públiques amb els seus sistemes informàtics propis que tenen competències en immigració. A nivell estatal també hi ha embolic de competències entre Ministeris: Exteriors, Interior, Treball....Fins i tot, Scholz ha nomenat un Comissionat del Bund per reduir burocràcies... va per llarg.

Al 2021 només van poder atraure 40.000 persones qualificades...en definitiva a Alemanya només hi arriben els pobres de solemnitat. Les oficines d’ocupació només intermedien un 5% dels contractes de treball  qualificats mentre que al Canadà o Australia són 40% dels contractes. El Ministre de Treball va fent tours  per un munt de països per atraure mà d’obra però sense èxit...Alemanya és incapaç d’atraure mà d’obra qualificat: idioma, preus de la vivenda- variable crítica - , burocràcia i por a la discriminació són les principals barreres. Una enquesta del Spiegel explica que tres quartes parts dels enquestats creuen que els immigrants qualificats o no, rebran algun tracte discriminatori. Necessiten immigrants però no els volen. Scholz parla d’una nova cultura de benvinguda per que realment hi ha quelcom que fall.

El refugiats

Durant la última dècada demanat asil 2,5M de persones: Afganesos, Sirians o bé iraquians. A més, han entrat 1,1M ucraïnesos ben preparats. I no són només feines precàries, falten 40.000 operaris en el sector industrial. Hi ha un fotimer d’històries d’èxit, però també de gent poc motiva i poc formada que deixa la feina al cap d’un parell de dies. Els ucraïnesos reben calers de l’Estat pel simple fet de ser refugiats sense tenir cap obligació de treballar. De fet, només treballen un 20% mentre que a Dinamarca Polonia o Txèquia treballen més del 50%. Molts volen treballar però no poden per les barreres burocràtiques. El govern, pressionat per les empreses, vol accelerar el procés d’integració al mercat laboral.

Les oficines de treball aconsellen aprendre una mica d’Alemany després directe al mercat de treball. De cursos d’alemany n’hi ha un fotimer així com per aprendre oficis però una bona part dels refugiats no s’hi posa. Un 67% després de 5 anys no ha millorat la seva qualificació. Un 35% dels que van sol·licitar asil en prou feines tenen la formació primària. A més a més, bona part de les dones segueix el rol de no treballar tal com feien els seus països d’origen ( 2 terços). I a més, no hi ha suficients guarderies per ajudar a les dones a integrar-se al mercat laboral. Els ucraïnesos per contra tenen un bon nivell d’estudis però només un 8% dels parla un bon alemany. A Suïssa van fotre fora 100 taxistes per no superar l’examen d’Alemany.

Les oficines d’ocupació fan una funció entre psicòlegs, control dels subsidis i headhunters.  Aquí t’has d’enfrontar  amb casuístiques dures de gent que escapa de la guerra però també amb diversos backgrounds culturals. A l’Afganistan està permesa la poligàmia. Els joves són més fàcils de motivar alhora de trobar feina, però com no parlen alemany les feines són molt bàsiques. La clau és parlar alemany i poder tenir un plaça de formació especialitzada.

Les estadístiques diuen que un 50% dels demandants d’asil  troben feina al cap de 6 anys, la majoria en feines amb el salari mínim. L’èxit de la integració passa pel mercat de treball.

En fi, la primera conclusió és que els alemanys no volen treballar massa mentre es mostren incapaços d’atraure talent internacional simplement poder mantenir uns nivell de creixement econòmic acceptable. Importar mà d’obra de països en desenvolupament no és una solució a curt ni mig termini però segurament aquí està el repte......


 







NOTA1: La política actual sembla que hi ha costum de creure que problemes econòmics o socials complexos són solubles, que es poden revertir tendències o bé dirigir-les. En el millor dels casos amb mesures simples. El tema migratori és un d’aquests: creure que es pot tallar el flux d’immigrants expulsant-los o posar un mur fins al cel és il·lusori. I això afecta la credibilitat de la política, per què és una tendència més enllà de la voluntat política.

La reducció d’immigrants va ser un dels motius del Brèxit. En molts països apareix el lema Take back the control en contra de la cessió de sobirania a la UE. Els anglesos han multiplicat per tres el nombre d’immigrants després del Brexit, força de treball i estudiants, no pas refugiats. Indis i xinesos mentre que els polonesos van a la baixa. La majoria de previsions oficials han subestimat l’arribada d’immigrants encara que el ex-primer ministre britànic enviï ruandesos de tornada amb avió. El mur de Donald Trump tampoc ha aturat la dinàmica migratòria.  Ja no arriben mexicans sinó d’altres països llatinoamericans. Fins i tot, a la restrictiva Austràlia puja el nombre d’immigrants.

NOTA3:Falten persones per ocupar llocs de treball en multitud de sectors. Els empresaris ho proven tot: xarxes socials, primes pels treballadors que portin amics, pugen salaris, serveis en espècies ( vivenda, transport, assegurances...).  Els immigrants són una de les solucions per cobrir llocs de treball, és igual d’on vinguin però falta gent en sectors com IT, restauració, sector salut...Segons la Cambra de comerç una de cada dos empreses té problemes per cobrir els llocs de treball

NOTA4: Els immigrants arriben alemanya i marxen tant ràpid com poden. En una reunió per demanar cuidadors per la tercera edat a Manila, 90 persones aixequen la mà disposades a anar a l’estranger, quan diuen que el país és alemanya només queden unes poques mans aixecades. La companyia d’autobusos de München busca africans com a conductors mentre el ministre de treball es passeja per India o Brasil per buscar mà d’obra qualificada. L’èxit és força penós només 665 persones ha pogut intermediar el ministeri de treball per que s’incorporin com a cuidadors.

NOTA5: Al Canadà hi ha una ministeri d’immigració. Els canadencs saben que necessiten immigrants i fan el següent càlcul: quants emigrants qualificats necessitem per finançar un refugiat. Es fan tres preguntes, què necessitem, qui encaixa i a qui podem ajudar.