divendres, 26 de juliol del 2024

Scholz sota mínims, el SPD enfonsat i el govern salvat pel pèls

La impressió dels últims mesos és que el govern alemany va a la deriva. Scholz està lluitant per la supervivència política però no ha pogut articular un projecte solvent. Les circumstàncies se l'han menjat i la coalició no ha acabat de reiixir. Te 66 anys i una llarga experiència política però els temps demanden lideratges clars: al final un polític ha d’arriscar i si t’equivoques, t’equivoques.  

El SPD destrossat

Han tret un 13,9% dels vots a les eleccions Europees. Aquests resultats eren propis de Länder com Bayern o bé Sachsen on el SPD pot ser considerat com un club d’amics però ara aquesta dinàmica s’ha traslladat a tota Alemanya. Scholz la nit electoral no va comentar els resultats i l’endemà en prou feines va llençar quatre frases buides de contingut. El fracàs europeu no farà moure Olaf Scholz: ni noves eleccions ni qüestions de confiança ni dimissions. Aguantem la paradeta.

Els politòlegs s’afanyen a donar per morta la socialdemocràcia des de fa temps però  increïblement el SPD va ressuscitant. La victòria de 2021 semblava que encetava un cicle llarg de domini del SPD, però sembla que no serà així....A cada derrota, hi havia un aixecament de les bases demanant un canvi de rumb però aquesta vegada no. Cap responsable del SPD ha demanat la dimissió de Scholz, ni acabar amb la coalició....Absolut silenci –uns professionals–.

Trenta intervencions de diputats la majoria crítiques però sense fer sang – a diferència de fa 4 anys – mentre Scholz li entra per una orella i li surt per l’altra, mentre es mostra empàtic i dona temps als diputats per xerrar, que s’esbravin. Scholz els esperona amb vocabulari militar: hem de lluitar.....Però davant l’opinió pública no xerra d’aquesta manera.

El realisme màgic s’ha apoderat del SPD després d’una tendència secular a la baixa i amb unes enquestes del 15% per Scholz.El prodigiós  Scholz, és la única explicació a un SPD derrotat a les urnes, amb unes enquestes miserables i amb un govern de coalició amb bronques continues. La continuïtat i l’èxit de Scholz es fonamenta en la incompetència dels seus oponents: Merz és massa visceral i els Verds han demostrat incapacitat manifesta a nivell de gestió.

El partit de les ajudes o dels treballadors

Un dels múltiples errors del SPD ha estat el Bürgergeld, la renda ciutadana. La gent no entén per que una persona ha de rebre un ajut per passar-se el dia al sofà mentre uns s’han de llevar ben d’hora per anar a treballar. Aquesta no és la declaració d’un xenòfob del AfD sinó d’un diputat del SPD de l’Est d’Alemanya. Va aconseguir un 31% dels vots batallant contra l’AfD i la CDU i ara els votants li diuen que el SPD tolera la ganduleria en un moment que es necessita mà d’obra.

Una de les causes de la davallada del SPD a Europa ha estat la renda ciutadana. La idea del Bürgergeld surt d’un grup de treball del SPD al 2018 per revertir el Hartz IV a base de donar més calers als aturats de llarga durada i exigir-los menys. Com era l’època de l’empoderament, van buscar un nom potent: renda ciutadana, Bürgergeld,  que ajudés a les persones a ser més lliures i no dependre d’un treball poc qualificat. Una nova renda bàsica, que no estigués estigmatitzada pels subsidis. I sense traves burocràtiques...i la gent va pensar: ostres jo sóc ciutadà... quan m’ingressaran els calers. Es presenta al Congrés del Partit, el nou concepte de “Estat social” que substituirà el Hartz IV, tothom aplaudint però darrera hi ha fortes discussions entre el cap de les joventuts i el ministre de Treball  d’aleshores.

Arribem al maig de 2022. S’aprova un moratòria per aplicar les sancions als aturats per declinar una oferta laboral o deixar una formació a mitges, i a partir de gener de 2023, se substitueix el Hartz IV per la renda ciutadana, el Bürgergeld. A més a més, apareixen milers d’ucranians a les oficines d’ocupació col·lapsant el sistema. En fi, la renda ciutadana va camí de ser una ajuda sense contrapartida - no hi ha cap mena de sanció pels que treballen en negre i cobren les ajudes socials- . Jo entenc que les ajudes socials han d'estar subjectes a un frau potencial, però als Alemanys els hi costa de pair. Aquest juliol la coalició ha reforçat les sancions. S’han equivocat i ho estan corretgint, el SPD és el partit dels treballadors, no el dels serveis social i el primer que ha de fer un govern d'esquerres és mirar per la sostenibilitat de l'Estat del Benestar.

Scholz salva la legislatura a costa del pressupost

23 trobades entre Lindner, Scholz i Habeck, 80 hores de negociació per preparar els pressupostos. Es presenten tres homes exhaust i sense dormir davant la premsa  un dia juliol intentant mostrar una certa unitat i que la coalició viu. El trencament no està exclòs però han presentat els pressupostos per 2025 aquest juliol.

Saltar-se el Schuldenbremse és l’objectiu del SPD però no pot saltar-se el llindar del deute, sense dinamitar la coalició. Han pogut salva 11.300M€ de pressupost extra degut a marge que dona els mals resultats econòmics. També han aconseguit estalvis per cada departament de 16.000M€. A més tenen 15.000 dipositats al ICO alemany reservat pel topall dels preus del gas que permetrà al govern tenir liquiditat.  Paral·lelament la Deutsche Bahn i les autopistes s’hauran d’endeutar encara més sense esperar calers del govern central. Les despeses socials es retallaran però els Verds i el SPD han venut que no: s’incentiva que la gent no es jubili i que hi hagi una major ocupació amb la qual cosa les despeses socials baixaran. Els condicionants per rebre el Bürgergeld, la famosa renda ciutadana que substituïa al Hartz IV s’ha endurit. El missatge és que el Bürgerngeld no és un renda bàsica i amb això ens estalviem 3.000M€ del pressupost. La mínima renda a partir de la qual es poden rebre ajudes socials es redueix a 15.000€ anuals.

Scholz sembla content a la reunió del grup parlamentari però no aporta dades ni es fan públiques quines partides es retallaran amb la qual cosa el grup parlamentari somriu, però no estan tant contents. Tots els parlamentaris s’ha hagut de llevar a les 7hores per estar informats de l’acord. Els Verds somriuen més i els seus 5 ministres també: rasquen ajuda humanitària per la Ministra d’Exteriors, fons per la descarbonització però perden una subvenció per la canalla (ampliació del Kindergeld), que era un dels cavalls de batalla dels verds. Not bad.

El gran èxit dels liberals és mantenir el Schuldenbremse – el llindar del deute – davant dels intents del SPD d’aixoplugar-se sota el dèficit. El cap de grup parlamentari del SPD surt derrotat i Scholz es queda amb menys marge de maniobra.... A canvi de Schuldenbremse, Scholz salva la legislatura però deixa el partit tocat.

 


NOTA1: Si comparem les eleccions generals amb les europees, el SPD ha perdut 2,49M de vots que han anat a l’abstenció, 1,45 a la Unió. 580.000 a la Sarah Wagenknecht i 570.000 a l’AfD i en prou feines 80.000 vots als Verds.

NOTA2: Scholz va fotre la pota enviant armes una setmana abans de les eleccions europees mentre el lema del SPD era Frieden – pau-  i a sobre no va tenir cap impacte. Aquest setembre hi ha tres eleccions a Länder de l’Oest i fa pinta que el SPD perdi el Land de Brandenburg i quedi com a marginal a Thuringen i Sachsen. Es proposa un suplement a les pensions dels alemany orientals que bàsicament reben el mínim legal la majoria: 1.100 euros. Scholz no afronta la papereta de l’Alemanya de l’Oest ni les seves angoixes.

NOTA3 : És un procés pel qual l’economia està dèbil i en el govern regna el caos cosa que mostra certa debilitat Alemanya. un exemple són els aranzels als cotxes elèctrics xinesos, Scholz està en contra i Habeck a favor d’endurir-los. Molts representats d’empreses i associacions empresarials es queixen (Deutsche Boerse, Quandt BMW, Trumpf diu que  sent compassió per Scholz). El representat de BDI -associació indústria alemanya - diu que són dos anys perduts mentre Scholz intenta fer gestos i declaracions: ha presentat un Wachstum Paket un document de 49 punts dinamitzar l’economia. Amb això esperen impulsar el creixement del PIB un 0,5% en un moment que les previsions de creixement per 2025 són de 0,3%  La part de desburocratitzar l’administració s’ha traslladat a després de l’estiu.