dilluns, 3 de juny del 2024

El programa econòmic per Europa

Von der Leyen ha canviat el seu rol en temes econòmics: de participar en els Fridays for Future i la creació del Green Deal  a ser la representant de la patronal. En un acte aquest abril a Baden va presentar el seu programa econòmic: més confiança a les empreses i menys prescripcions. Promet  més mà d’obra, preus de l’energia més baixos i major accés a capital. Simple, ràpid i menys burocràtic.

Europa es despenja respecte indicadors de renda per càpita, productivitat o bé creixement amb els USA. La majoria de països europeus estan de mitja un 25% per sota en aquest indicadors. Les empreses americanes inverteixen un 60% més que els seus competidors europeus i el doble de R+D. Tard o d’hora afectarà als estàndards de vida europeus.

El mercat energètic: com abaratir l’Energia

La fàbrica de la seu històrica de BASF a Ludwigshafen genera 3M de Tn anuals de CO2 a base de consumir gas car. A partir d’aquest abril, es proven dos nous forns amb energies renovables estalviant i gas i emissions però no se sap a on es farà la inversió. Europa  només cobreix amb energia europea el 37,5% del seu consum, la resta s’importa. Al 1990 produïa la meitat de la seva energia primària. La substitució del gas rus per gas liquat té un petit handicap: el seu cost és el doble que als USA.

La única opció per mantenir activitats intensives amb energia és desenvolupar energies renovables el més ràpid que es pugui: l’energia solar és un 60% més barata al Estat Espanyol que Alemanya mentre que els aerogeneradors del Mar del Nord costen la meitat que els de la costa d’Itàlia. No hi ha projecte Europeu: França ha torpedinat qualsevol connexió d’energia solar entre Espanya i Alemanya. Els països europeus es construeixen les seves centrals elèctriques independents els uns dels altres es creen sistemes de reserva nacionals per quan no bufi el vent amb carbó, gas o bé petroli. Cada cop hi ha més instruments nacionals en comptes d’europeus en el mercat del gas. Es calcula que ens podríem estalviar un 20% de les reserves, si el mercat energètic estigués coordinat amb connexions transnacionals. No hi ha una Agència Europea de l’Energia que hi posi remei.

Mercat de Capitals

Entre les 100 primeres empreses del món, no hi ha cap d’alemanya. Al sector Biotech, els USA inverteixen 5 vegades en capital risc que Europa. El mercat de crèdits titulitzat és d’un 1% del PIB europeu als USA és el 18%. Hi ha 130 fons de capital risc americans que gestionen més de 1.000M$ mentre que a Europa són 10-15. I això en un marc en que l’accés a capital cada cop és més crític: els canvis tecnològics s’acceleren, les empreses pugen i baixen més ràpidament i el mercat de capitals s’ha d'emmotllar a aquesta situació. Ha de ser més àgil.

El mercat europeu de capitals és dèbil i aquí hi ha plena unanimitat entre economistes i polítics: és un problema reconegut des de fa 30 anys que es va posar en marxa el mercat interior. S’intenta que hi hagi el mateix règim de supervisió així com l’aplicació de les mateixes regles en els productes financers.  Les diferències legals limiten la inversió entre països.

Fa 2 anys es va posar en marxa un pla de pensions panaeuropeu PEPP sense cap èxit per que no ofereix cap avantatge als inversors. Després del Brèxit es volia traslladar el mercat de derivats a Frankfurt però els francesos no van voler i així continua a Londres. Tots els països lluiten entre ells per exemple per reforçar la ESMA Autoritat Europea de Mercats i Valors a París implica el rebuig de Luxemburg, Àustria o Irlanda països que no tenen cap interès en regular res ja que bona part de la seva economia es deu a regles fiscals laxes per fons d’inversió, multinacionals .... L’última reunió de Finanzministers europea ningú volia centralitzar res, així coordinació la que vulgueu. La legislació de bancarrotes, fusions i impostos s’ha d’harmonitzar a curt termini per que és un impediment a la inversió.

Quan tornarà aparèixer tecnologia punta a Europa?

VW ja admet públicament és el seu retard a nivell de producte així com de costos i necessita dos anys per posar-se a to amb els competidors xinesos. La indústria automobilística és l’exemple clar com Europa en una sector en el que és líder perd pistonada enfront la Xina i les seves empreses d’alta tecnologia.  Fins i tot, Xiaomi que es dedica  a fer assecadors de mà ha llençat el seu model de cotxe elèctric SU7. A més a més el govern xinès porta 15 anys potenciant el cotxe elèctric amb subvencions , electricitat barata, deduccions fiscals i 2,7M de punts de recàrrega mentre Europa dubta encara: que si els E-fuels, que si retarden la sortida del motor d’explosió més enllà del 2035, els punts de recàrrega....Les associacions empresarials automobilístiques semblen més part del problema que de la solució és a dir, volen retardar al màxim el canvi tecnològic, especialment BMW. A més a més, els alemanys estan atrapats en la trampa xinesa: costarà molt que es posin a fixar aranzels malgrat Macron es favorable.

Per que Europa amb el seu I+D, el capital humà i tradició enginyera no és capaç d’innovar mentre els xinesos no paren?  El Comissari Europeu Thierry Breton, ex-CEO de la consultora tecnològica Atos respon que hi ha un mercat gran global i unit cosa que no passa a Europa malgrat els esforços de la Comissió que ha potenciat la llei de la AI, llei sobre mercat digital,  la Data Act per poder canviar la tendència creant un marc estable per fomentar startups i inversió. No semblen arguments molt potents i a més la realitat supera la ficció: SAP es queixa que hi ha una regulació de dades per Land. Hi ha excés de legislació - o sent més retorçat es legisla malament per deixar forats  - la famosa Teoria del Barullo -.

Un altre cacau és el mercat de les Telecomunicacions amb milers d’oferents. Mentre que als USA la principal empresa de telecomunicacions té 107M de clients aquí tenen 5M. Les inversions europees amb High tech s’estanquen mentre es concentren en sectors tradicionals com l’automòbil. És la trampa Mid Tech, s’inverteix en sectors tradicionals i menor capacitat de creixement – Mid Tech – però no en sectors d’alta tecnologia deixant cada cop Europa al marge. A Brussel·les s’ha presentat un estudi amb economistes italians (Daniel Gros), francesos (el novel Jean Tirole) i Alemanys (Clemens Fuest del IFO institut) que donen suport a una major innovació. A baix teniu la nota.

 Qui ho paga tot això?

Mario Draghi està treballant en un pla estratègic de 10 sectors per rellançar l’economia europea davant el repte xinès i americà. En una trobada amb Finanzministers de la UE va dir que hi ha diverses opcions però s’ha d’actuar ràpid. Les seves idees fonamentals: creació d’un mercat únic, col·laboració de diverses empreses dintre d’un mateix sector com l’automobilístic, protegir el mercat de la Xina i més calers per la UE. Sinó la UE serà una servicial aliança de països, proposa un suport profund entre empreses i Estat – la nova política industrial -. Tothom aplaudeix però quan es tractar de transferir competències i renunciar a rebaixes fiscals....s’acaba l’entusiasme. Els europeistes no estan de moda a Europa, Verds i liberals cauran força.

Per fer que l’Energia, Transports i Comunicacions siguin plenament europees calen  calers concretament 120.000M€ anuals segons el Think Tank Bruegel i passar d’un pressupost Europeu del 1,2% del PIB al 2%. Serà difícil que hi hagi transferències d’impostos. Bruegel proposa un camí alternatiu: coordinació per una major competència. Els calers surten d’Europa i dels Estats tal com s’ha finançat la guerra d’Ucraïna i així superar les resistències a la integració.

 

En qualsevol cas es necessita més creixement per pagar l’exèrcit, l’estat del benestar i la lluita contra el canvi climàtic. La cosa és crítica per que Europa pot caure com un castell de cartes.





  

NOTA0: INFORME SOBRE INNOVACIÓ A EUROPA

https://iep.unibocconi.eu/sites/default/files/media/attach/Report_EU%20Innovation%20Policy.pdf?VersionId=MsKNtaKhnJ2OQ0m2Vq8bs0BOHx8e1CwJ

NOTA1: Mario Draghi està presentant el programa econòmic que probablement s’aplicarà a la propera legislatura. La tesis fonamental és que els USA s’estan escapant a nivell inversions, despesa en I+D, senyalant un forat de 600M€ en inversions anuals. Més capital privat i major despesa pública i no només per la necessitat de digitalització o bé el clima sinó per que l’economia mundial no només pot ser manegada amb política monetària sinó que necessita la fiscal i això significa dèficits sostinguts.

Draghi es va mostrar a favor del deute conjunt i dels fons de Reconstrucció i Resilència que acaben el 2026.  Un discurs de reforç del mercat interior a través de la política fiscal i a més afegeix que s’han de fer grans inversions en relatiu poc temps. Molts economistes estan d’acord amb incrementar la inversió en infraestructures. La CDU de Merz veu els fons de Reconstrució com una excepcionalitat i vol tornar al topall de deute. Draghi vol presentar el seu informe després de les eleccions quan Von der Leyen hagi de buscar el suport del centre i socialdemòcrates. Com les polítiques de Draghi acabin amb el Toolkit digital anem arreglats.

NOTA2: Paolo Gentiloni: parla de reforma fiscal per mantenir l’estabilitat financera però també creixement, competitivitat i inversions públiques. Tant els USA com la Xina s’estan endeutant per donar suport a la seva indústria. Europa no pot anar amb el lliri a la mà i els fons de Reconstrucció del COVID  són un primer instrument per impulsar les inversions en digitalització i transformació. És força probable que això generi més deute i impulsi els balanç del BCE més amunt. No es parla de transferències entre rics i pobres sinó de projectes d’infraestructures.

Aquest octubre es van reunir el ministre de finances Francès i Alemany per tal d’acostar posicions sobre el finançament europeu. Lindner, el Finanzminister, espera que sigui Europa per elevació qui li resolgui el Sudoku pressupostari després de que el Tribunal Constitucional Alemany hagi declarat els pressupostos inconstitucionals.

El tractat de Maastricht va ser la precondició per introduir l’Euro però amb la crisis de 2008-2010 va quedar clar els defectes del seu disseny quan les restriccions d’endeutament van aprofundir en la crisis. Durant la presidència espanyola de la UE espanyola s’ha buscat una sol·lució a mida: la Comissió treballa amb cada Estat específicament pel control del deute. Això permetrà unes regles més laxes i a la vegada un control per objectius del pressupost durant un període de temps de 4-7 anys. També inclou excepcions com la despesa militar que Polònia fa front a causa de la guerra. Està per veure com funcionarà el sistema en temps de crisis amb els objectius de dèficit. S’ha de lligar la reducció del dèficit al creixement per no actuar de forma procíclica.

Nota3: La indústria intensiva en energia es localitzarà on es produeixi l’energia més barata i Ludwigshafen no és el lloc òptim per això cada estat europeu està subvencionant l’energia de la industrial. BASF ha rebut 15M€ del govern.

NOTA4: El seu Green Deal ha funcionat de forma moderada: Europa està en termes de descarbonització clarament per sota de USA i Xina. Fer d’Europa l’exponent de les energies verdes no acabat de reeixir: Xina produeix un fotimer més d’aerogeneradors, plaques solars i bateries, hidrogen o bé cotxes elèctrics que Europa. I tot això durant el mandat. Els USA amb l’IRA atrauen les empreses europees ( ACS 😉) relacionades amb el medi ambient mentre van construint el seu domini digital.