I l'escollit va entrar a Jericó, tothom va sortir a veure'l, fins i tot, l'Isidru, l'home més ric del poble, però com que era baixet, va haver de pujar-se a una figuera per veure el fill de Déu. Aquest quan va passar pel davant, va aixecar la vista i li va dir: Isidru, baixa de seguida que vinc a allotjar-me a casa teva. I tothom va exclamar, el fill de Déu s'allotjarà a casa d'un pecador!!! Però l'Isidru, dirigint-se a Jesús va espetar: vendré La Caixa als alemanys i els diners el donaré als pobres. El fill de Déu replicar: la salvació ha arribat a aquesta casa, doncs l'Isidru és fill d'Abraham.
Objectius, estratègia i tàctica
Als grans accionistes nos els agrada John Cryan i el cap del Consell d'administració se'l mira des de lluny, i això que el va posar ell. Tothom dona Cryan per finiquitat ja que no ha aconseguit millorar la rendibilitat del banc, ni tampoc ha portat a la borsa el Postbank i la part de Gestió de Patrimoni. El gran negoci americà del banc: deute, derivats i divises és el més arriscat. En un context de baixos tipus, estreta regulació és difícil per un banc europeu competir amb els americans. Ademés cal dir que les autoritats americanes vigilen amb lupa les activitats del banc. En defintiva, el Deutsche Bank ha de deixar els Estats Units.
També és dèbil en gestió de patrimoni, fins i tot a Alemanya va darrera del Commerzbanz, que s'està especialitzant en banca privada i empresa, mentre el Deutsche bank segueix amb el model tot-ho-puc-. No cal dir que els suïssos han passat la mà per la cara als alemanys amb la gestió de patrimoni. La inversió en IT és baixa i contribueix a la paralisis de la entitat. No han creat les bases per un model de negoci de futur. I això, cal afegir les característiques pròpies del mercat bancari alemany on dos terços del mercat està dominat per les Sparkassen i Landesbanken, que no estan orientades a beneficis en primer terme.
A nivell estratègic, els bancs alemanys haurien de concentrar els seus recursos a Europa, crear aliances - o fusions- amb altres bancs europeus - els del Sud d'Europa surten especialment baratets- ja que tenen una ingent massa de dipòsits d'estalvi, es poden finançar a tipus més baixos per la credibilitat del bò alemany i tenen conexions internacionals per ajudar a la intercionalització dels bancs europeus. Una aliança/fusió amb bancs espanyols, italians o inclús francesos està a l'ordre del dia.
Les decadències poden ser divertides
Quan Cryan obre la boca, el pà puja. Per tercer any declara pèrdues i des de que va entrar el nou CEO l'acció del banc ha caigut un 38%. Fa una roda de premsa per trimestre i porta cinc vegades on ha d'explicar que no s'han complert les expectatives - l'acció va baixar un 6% durant l'últim discurs -. El pobre John ha de sortir a justificar que el banc té uns resultats similars a 2010...i clar estem al 2018
Les decadències poden ser divertides
Quan Cryan obre la boca, el pà puja. Per tercer any declara pèrdues i des de que va entrar el nou CEO l'acció del banc ha caigut un 38%. Fa una roda de premsa per trimestre i porta cinc vegades on ha d'explicar que no s'han complert les expectatives - l'acció va baixar un 6% durant l'últim discurs -. El pobre John ha de sortir a justificar que el banc té uns resultats similars a 2010...i clar estem al 2018
La regulació ha encarit la banca d'inversió on el banc feia ingents beneficis - moure deute, accions, matèries primes i divises - i també ha perdut clients en aquest camp. En definitiva, el Deutsche és presoner d'un model de negoci que no acaba de ser satisfactori. També és preocupant que el negoci amb emissió de deute i accions per part d'empreses, l'accés al mercat de capitals, una de les grans fortaleses del banc ha caigut un 25% respecte l'any passat. Les vendes totals han caigut un 12% fins els 26.400 milions d'euros, cauen marges i els directius no baixen costos i el que és pitjor sorgeixen escàndols sobre despeses no justificades dels directius, és a dir, el estricte pla d'estalvi no acaba de lligar.
És més, Cryan vol repartir bonus per 1.000 milions d'euros entre els invesmentbankers mentre que ha declarat pèrdues de 500 milions d'euros al 2017. Els accionistes salten d'alegria, des del 2008 només han rebut 1.000 milions d'euros en dividends.
És més, Cryan vol repartir bonus per 1.000 milions d'euros entre els invesmentbankers mentre que ha declarat pèrdues de 500 milions d'euros al 2017. Els accionistes salten d'alegria, des del 2008 només han rebut 1.000 milions d'euros en dividends.
Valor per l'accionista
Tant parlar de l'accionista i al final marramiau: el principals accionistes del Deutsche Bank són un conglomerat xinès HNA amb un 10%, el xeic de Qatar i el seu cosí amb un altra 10%, Blackrock amb un 6% i Cerberus amb almenys un 3% però que volen ampliar fins a un 10%. Accionistes alemanys fan més de comparsa que no una altra cosa.
Cerberus, és un fons gestionat per un amic de Trump, afeccionat a les armes i dedicat al terrorisme empresarial: van agafar la participació majoritària d'un banc de negocis austríac - Bawag - , carregar-se el management i reorientar la gestió per després tornar-lo a vendre amb una plusvàlua. Val a dir que no és l'estratègia a seguir amb el Deutsche Bank. La baixa cotització en relació amb el valor en llibres i l'expectativa de la pujada d'interessos a la zona euro fan del Deutsche Bank una acció apetitosa.
Els de Qatar estan molt emprenyats amb la gestió, veuen gent poc competent en posicions claus començant pel pobre John Cryan i el cap de IT. Dintre de l'alta direcció no hi ha cap que vingui dels dos negocis més rendibles del banc: el trading de divises i el negoci del paper - deute -. El gran somni dels qataresos és un fusió amb un banc tipus Santander i el seu pitjor malson una fusió amb el Commerzbank, que és massa petit, ineficient i un bon candidat per ser adquirit per altres.
El xinos no estan contents amb la gestió, però el seu problema és un altra, passen per dificultats i potser que s'hagin de desfer de paquets d'accions a mesura que la matriu xinesa necessiti liquidesa. De fet van demanar 2.100.000 Milions d'euros a UBS en derivats per comprar les accions del Deutsche i si aquestes cotitzen per sota de 15€ l'acció -cosa que estan -, els suïssos llepen.
EN DEFINITIVA, ENCARA NO COMPREU ACCIONS DEL DEUTSCHE, O ES PRENEN DESICIONS O EL VIATGE VA DIRECTE A LA INSIGNIFICÀNCIA.
NOTA1: Cerberus vol entrar la IPO de CIRSA! Trump i escurabutxaques ;)
NOTA2: l'Unicredit italià prop de la fallida demanava una fusió amb el Commerzbank.
NOTA3: Hi ha uns quants paios del Deutsche Bank a Londres que s'ha gastat 30.000 euros/cap durant el 2017 en taxis -limusina - mentre que el pobre John Cryan ha d'agafar l'economy class per anar de Frankfurt a Londres per que el vegi tothom que està aplicant un pla d'estalvi prussià. Aquesta gent és collonuda fent humor.
NOTA4: Els punts positius de la gestió de Cryan són la neteja dels judicis, l'enfortiment del capital i l'aplicació d'un cert pla d'estalvi. Falten les sortides a borsa del Postbank i la part de gestió de patrimoni.
NOTA5: Respecte al compte de resultats, sense la reforma fiscal als EEUU, el banc hagués declarat uns beneficis nets de 1.400 milions d'euros, en canvi de declarat pèrdues de 500 milions, això és degut a que malgrat baixar Trump el tipus de gravamen del impost de societats, fa que les deduccións per pèrdues d'anys anteriors no siguin tant grans, i per tant, es generin pèrdues.
