diumenge, 21 de desembre del 2014

Ens posem seriosos: La Política Energètica a Alemanya


2000 El que si van fer el govern Schröder-Fischer amb el Ministre de Medi Ambient dels Verds, Jürgen Trittin, ex comunista i força radical va ser promulagar la Llei de les Energies Renovables ( Erneuerbare- Energien-Gesetz....kurz EEG) on se subsidiava la producció d'electricitat..

2009 Després de Fukushima, Merkel decideix sortir immediatament de la Energia Nuclear.
 
2014. El ministre de Economia ( aquí seria el d'indústria), actual president del SPD i ex - Ministre de Medi Ambient, SIGMAR GABRIEL i l'actual ministra de Medi Ambient, Barbara Hendricks (SPD) tenen un problema: no poden reduir les emissions de CO2 a que Alemanya s'ha compromès pel 2020.

Bàsicament es tractar de reduir en 400 Tn de CO2 de les 1.000 Tn que aproximadament Alemanya emetia al 1990 ( Sí, sí un compromís de 30 anys).
 
Entre l'impuls de l'eficiència energética i les energies renovables arriben a uns 300-340 Tn, però en falten 60-100 Tn que no hi ha manera de reduir i per què?
 
Les Energies Renovables bàsicament són dos: SOLAR i EÒLICA amb un cost marginal proper a ZERO, és a dir netes i molt molt barates ja que no cremen materia prima. Amb la seva proliferació han aconseguir reduir el preu de l'electricitat a la borsa diaria però tenen un problema greu....depèn de que surti el sol o corri el vent ja que l'electricitat no es pot enmagatzemar. Ergo, per seguretat energética cal mantenir centrals elèctriques que utilitzen Gas o Carbó encara que siguin més cares.

El problema doncs, rau en que és més barat tancar el gas que deixar de fotre diesel per cremar el carbó amb la qual cosa les energies renovables estan substituint les centrals de cicle combinat de gas i mantenen les de carbó que emeten quasi el doble de CO2!!!!!!
 
SIGMAR GABRIEL ha de quadrar el cercle: com a ex Ministre de Medi Ambient s'ha de comprometre amb la reducció d'emissions però també té pressió d'empresaris indústrials ( BDI) i Sindicats - aquests són especialmente necessaris per la seva elecció com a candidat a Bundeskanzler dintre del SPD - per assegurar la provisió d'electricitat.
 
I com és que el Gas és més car que el Carbó?
 
Doncs per que hi ha un excés d'oferta en el mercat drets d'emissió de CO2 ( li han posat preu al CO2)   i per tant, en aquest mercat no es penalitza aquell que emet més CO2. El problema rau en la Comissió Europea, que gràcies a la negativa de la propia Alemanya ( Philip Rösler FDP ministre liberal de l'anterior govern alemany) no ha pogut regular altra vegada el sistema fent que les Centrals de Carbó no estiguin penalitzades per les emissions. Aquesta serà probablement una de les notícies del pròxim any i aquí és on s'enganxa el Ministre GABRIEL per aconseguir els seus objectius, és a dir, PILOTA ENDAVANT I AL 2020 JA VEUREM , DE MOMENT CARBÓ.
 
I que passa quan el vent bufa fort?

Alemanya té un excés de capacitat de producció d'energia eléctrica amb la qual cosa quan es produeix una excedent es ven a Holanda i d'Holanda a Bélgica, França i fins i tot Italia, amb la qual cosa es podría arribar a afirmar que la resta d'europa s'aprofita de l'energia barata produïda amb Energies Renovables subvencionades a Alemanya ( hi ha força debat en aquest punt però el que està clar és que hi ha un excés de capacitat). Alemanya exportador energètic europeu??????

I que fan les elèctriques alemanyes????

Les electriques alemanyes tenen problema que es diu preus baixos i excés de capacitat. El tancament de centrals per reduir emissions, els aniria prou bé ja que  augmentarien preus i rendiblitat ( O SIGUI QUE ENCARA VOTARAN ALS VERDS) ara bé.....a costa de la competitivitat indústrial del país -COSA QUE NO TOCARAN-.

La famosa E.on després de que el seu consell d'administració es reunís 12 hores ha anunciat un canvi HISTÒRIC. Separa els negocis de gas, carbó i nuclears, comercialització d'electricitat i abandona països com Brasil per concentrar-se en Energies Renovables, Xarxa i sol·lucions a client final. Estem parlant d'una empresa de 40.000 treballadors. Malgrat aquest canvi no tingui efectes a curt termini si que els té a llarg: l'evolució de les Energies Renovables deixa de ser vista com a risc i com a font de rendibilitat, mentre que les tradicionals passa a ser tot el contrari.

La menys famosa RWE però amb 60.000 treballadors ha presentat pèrdues per primera vegada en 116 anys. El President de la companyia no ha presentat cap nou canvi estratègic cap a les Energies Renovables i l'Associació de Municipis de Nordrhein- Westfalia que ostenta el 25% de l'accionarat es quedara amb menys dels 600 milions d'euros esperats de dividents.


 
 
NOTA0: Quan parlem de GAS parlem de Schröder i RÚSSIA....Hi forces implicacions geopolítiques en tot plegat.

NOTA 1: El cost energètic de les empreses alemanyes representa el 2,1% dels costos totals.


NOTA2: Els charts de E.on i RWE les dues principals elèctriques alemanyes. El president d'E.on afirmava al Spiegel "Ich gehe nicht davon aus, dass mit der konventionellen Stromerzeugung künftig noch nennenswert viel Geld verdient werden kann." la producción convencional d'electricitat no es negoci de futur. Les dues están sobre-endeutades amb 31.000 d'euros fruit d'una expansió sobretot E.on pel SUD D'EUROPA (!).
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada