Fibonacci no utilitzava el ZERO, aquesta és una xifra de que es consolida a partir del segle XVII i que amb Mario Draghi arriba al nivell més alt. ZERO coma alguna cosa és l'interès fixat pel pel president BCE, també és el rendiment dels comptes a la vista alemanys, de la TIR del deute alemany a 10 anys - al nivel més baix des de la Segona Guerra Mundial....
L'èxit de l'economia alemanya ha incrementat la renda disponible pel consum i també per l'estalvi que com podeu veure en el següent gràfic està per sobre al 10% - encara que en termes relatius baixa-....però clar on col·loquem un estalvi en un món a ZERO coma ????
Més de la meitat de la RIQUESA alemanya està o bé en efectiu o bé en comptes corrents o d'estalvi a la vista. El 90% de l'estalvi alemany també està dipositat de la mateixa manera. La rendibilitat anual que llença (abwerfen ) aquesta tipología productes ( c/c i d'estalvi) oscil·la entre el 0,3 i el 0,6%. Donada una inflació alemanya és 0,8% està clar que l'ESTALVIADOR ALEMANY PERD DINERS!!!!!
Existeix una web WELTSPAREN.DE que compara els dipòsits de comptes d'estalvi i similars de tot el sistema bancari europeu ja que el BCE garanteix els dipòsits fins a 100.000 euros. El més cobejat és un banc bulgar on ofereixen un 3,3% o bé les filials de bancs rusos(!).El perfil de l'estalviador alemany és l'anomenat HOME BIAS en lèxic financer. Inverteix a casa i no l'exterior evitant risc de país, moneda etc etc...en definitiva CONSERVADORS.
L'opció del mercat de renda fixa tampoc és una alternativa ja que per primera vegada aquest agost, el bo alemany a 10 anys està per sota del 1%. Existeix una forta demanda degut a què en un entorn volátil, el bo serveix com a refugi i ademés fa que cada com és un mercat més "líquid". Si sortim a l'exterior, a Grècia el bò està a 5,5% però quin alemany té c**** de comprar bons grecs.
Existeix una altra alternativa per col·locar els estalvis i és comprar deute emesa per empreses (CORPORATE BONDS). Fa un parell d'anys VW va emetre 750M€ en bons d'empresa, ara cotitzen per sota del 2%. Si mirem altres empreses de segona classe la rendiblitat oscil·la entre el 3 i el 6% (empreses pro cicliques com Thyssen Krup o bé les de rodes d'automòbils com Continental). Les de tercera, com Air Berlin emeten al 11,5%, i plaça de cotització 5 mercats secundaris a Alemanya. Aquí el tema no és la rendiblitat sinó cobrar en cas d'insolvència!
També per protegir-se de la inflació es poden comprar immobles. Al centre München està creixent el preu de la vivenda al 20% anual i hi ha un fort debat sobre si hi ha o no bombolla immobiliaria a Alemanya - que explicaré en una altra entrada -. Els alemanys tradicionalment no estalvien a través de la compra d'immobles com al sud d'europa, malgrat tot, els baixos tipus d'interès animen una demanda ja existent que impulsa els preus cap amunt ( la hipoteca està al 2% aproximadament). És una opció interessant sempre que siguin ciutats universitàries o bé vivendes en Länders rics.
I finalment, TOTHOM recomanda el mercat de renda variable per vencer a l'inflació. Les accions d'empreses alemanyes, sobretot les grans empreses que llencen uns dividends amb una rendiblitat entre el 2-3%. Ara, aquí el problema és crear-te una bona cartera i esperar que no hi hagi cap crash!
En resum, els alemanys continuaran mantenint la llibreta d'estalvi malgrat els magres rendiments.
NOTA1:Segons una enquesta del Gobal Financial Literacy Excellent de la George Washington University: els alemanys responen de forma sorprenentment exacte a preguntes sobre interessos, riscos d'inversió, inflació....
NOTA 2: Ahorro con avaricia: segons Keith Chen - professor de Yale - en les llengües on es pot utilizar el present per referir-se el futur, la gent estalvia més ( i utilitzen més el preservatiu). És a dir, qui parla alemany estalvia més i té més despesa en preservatius.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada